Архиепископ Васељенске патријаршије у САД од Помпеа затражио да заштити СПЦ у Црној Гори

УКАЗАО ДА ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЈЕРИСПОВИЈЕСТИ КРШИ ВЕРСКА ПРАВА ПРАВОСЛАВНИХ И ИМОВИНСКА СПЦ

Архиепископ Елпидофор

        АРХИЕПИСКОП амерички Васељенске патријаршије Елпидофор, написао је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу у којем га упозорава на најгрубље кршење људских и вјерских права православних хришћана у Црној Гори, а поводом усвајања контроверзног Закона о слободи вјероисповијести.

        Ради се о једном од најутицајнијих епископа, не само у САД, већ у цијелом свијету.

         Превод текста писма доносимо у цјелости:

        Michaelu R. Pompeu
        Državnome sekretaru
        U.S. Department of State
        2201 C Street, NW
        Washington D.C. 20520

        Драги господине државни секретару,

        Као предсједник Сабора канонских православних епископа у Сједињеним Америчким Државама, имам посебну част препоручити Вашој пажњи посебну забринутост православних хришћана наше земље, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, који подносе нарушавање вјерских слобода након недавног усвајања “Закона о слободи вјерописповијести и статусу вјерских заједница” од стране црногорског парламента.

        Чини се да имплементација овога закона подразумијева средство за конфискацију црквених некретнина изграђених прије 1918, а којима недостаје формална документација о посједовању.

        Наша браћа и сестре у Православној цркви у Црној Гору су директно погођена овим мјерама које пријете осамстогодишњем континуираном духовном присуству и културном насљеђу.

        Дубоко сам забринут због све израженијих тензија у црногорском друштву, у вријеме док православни хришћани настављају са својим мирним протестима у напору да заштите своје светиње.

        Позивам Вас, стога, да заштитите православне хришћане у Црној Гори, а против било којег облика кршења њихових људских и вјерских права, те Вас у потпуности подржавам у вашем водству међународних дипломатских приступа у постизању правичних рјешења, како у овој ситуацији, тако и у другим ситуацијама које укључују вјерске слободе широм свијета.

        Молим се за мир у Црној Гори, вјерске слободе за све и отворени дијалог са свим странкама о овом закону.

        Молим се такође за Вашу породицу и за Сједињене Америчке Државе.

        Са поштовањем Ваш

        + Архиепископ Елпидофор амерички
         Предсједник

        (Извор: Преокрет)

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари