Ердоган и манастир Хора претвара у џамију – Вартоломеј се усудио да каже једино да му то „наноси бол“

 А И НА КРИТСКОМ САБОРУ И ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ СЕ НАМЕТАО ЗА `ПРАВОСЛАВНОГ ПАПУ`

Хора

* Жели да влада православљем, а има петље само за оволико: „Чињеница је да нас је повредило претварање Аја Софије у џамију, као што нам бол наноси претварање манастира Хора у муслиманску богомољу. Та два уникатна цариградска споменика саграђена су као хришћанске цркве, а показују истинитост отелотворења Речи Божје и лепоту Спаситеља света и изражавају универзални дух наше вере, љубави и наде у вечност“

____________________________________________________________________

       ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј – који је и на критском сабору и поводом црквеног раскола у Украјини показао да претендује да буде „православни папа“ – и даље се не усуђује да се, ни поводом светиња које су њему најближе и најважније, супротстави Реџепу Тајипу Ердогану.

       Поводом поретварања Свете Софије у џамију – огласио се млако и међу последњима. А поводом претварања цариградског манастира Хора, са чувеном црквом Светог Спаса, имао је петље само за изјаву да је и то „нанело бол“ и њему и православним верницима.

Хора

       Трансформација у муслиманске џамије Аја Софије (Аја Софија) и манастир Цхора у Истанбулу "повређена је", рекао је Цариградски патријарх Бартоломеј у недељу, 23. августа, након литуршке недеље. Емисију је на ИоуТубеу водио грчки православни црквени канал Е4.

       Прво се захвалио турским властима на дозволи да одржи литургију на рушевинама манастира Панагија Фанеромени, па рекао:

       „Чињеница је да нас је повредило претварање Аја Софије у џамију, као што нам бол наноси претварање манастира Хора у муслиманску богомољу. Та два уникатна цариградска споменика саграђена су као хришћанске цркве, а показују истинитост отелотворења Речи Божје и лепоту Спаситеља света и изражавају универзални дух наше вере, љубави и наде у вечност“.

Хора

       Патријарх Вартоломеј је навео и да су „њихови мозаици и иконе небеска храна за душу и неисцрпна радост“.

       Усудио се и да подсети да и Света Софија и манастир Хора „припадају светској културној баштини“.

       Ердоган је 10. јула потписао декрет о претварању Свете Софије у џамију иако је од 1934-те имала статус музеја.

       Неколико земаља, СПЦ и Руска православна црква успротивиле су се промени њеног статуса.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари