Зна да би лоше прошао: Вартоломеј одбио да сазове свеправославни скуп поводом Украјине

ЛУКАВО СЕ ПОЗИВА НА ФАКАТ ДА НА ВАСЕЉЕНСКИ САБОР НА КРИТУ НИСУ ДОШЛЕ ЧЕТИРИ ЦРКВЕ

* Објавио: „Цариградска патријаршија има озбиљне разлоге да се уздржи од таквог скупа на свеправославном нивоу. Сматрамо да би био бескористан јер би се показало да сагласност постоји само у томе да се његови учесници међусобно не слажу“

_______________________________________________________________________

         ЦАРИГРАДСКИ патријарх Вартоломеј одбацио је иницијативу  Антиохијског патријарха Јована да се проблем украјинског раскола  изнесе на `свеправославни ниво`.

         У писму, које му је поводом иницијативе упутио, Вартоломеј је изнео:

         „Цариградска патријаршија има озбиљне разлоге да се уздржи од таквог скупа на свеправославном нивоу. Сматрамо да би био бескористан јер би се показало да сагласност постоји само у томе да се његови учесници међусобно не слажу“.

         Овоме је придодао указивање да су четири православне помесне цркве „раније одустале од учешћа у раду Васељенског светог сабора“ (на Криту).

         Представник Московске патријаршије Андреј Новиков у међувремену је изајвио да је Цариградска патријаршија не само омогућила уједињавање украјинских расколника него и устоличила „лажног митрополита Епифана“.

         Додатно је указао да су његову интронизацију изигнорисале све православне цркве и украјински верници и оценио да је то био „потпуни фијаско, срамота и доказ бесмислености тог самог догађаја“.

         Украјинске власти и цариградска патријаршија су 3. фебруара у Кијеву организовали скуп на којем су прогласили оснивање „Православне цркве Украјине“.

         На тај скуп се није усудио да дође ни сам Вартоломеј.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари