Волстрит Џорнал: Већ се тестирају софтверски програми за трговање маркама, францима...

Еврозона се љуља, али евро ипак има добре шансе да преживи бар до Божића

  • Агенција Moody's објавила да може бити угрожен суверени рејтинг свих земаља еврозоне
  • Председник Савета министара финансија Европске уније Жан Клод Јункер који је одбацио `свако решење дужничке кризе које би поделило Унију`

         ЕВРОСКЕПТИЦИ и неки експерти последњих дана упорно тврде да је сутон европске валуте много ближи него што се чини властима еврозоне.Најпознатије име међу њима има бивши шеф Европске банке за обнову и развој (ЕБОР) Жак Атали који је већ упозорио да ће евро можда престати да постоји већ до католичког Божића.

         Лошу вест за еврозону објавио је и утицајни Волстрит Џорнала (The Wall Street Journal): да софтверске фирме – које су специјализоване за разраду програмс за валутне операције - већ тестирају програме за трговање укинутим валутама земаља еврозоне. Пре свега, немачком марком и франком.

         Лоше вести из еврозоне се множе, заправо, као печурке после кише.

         Агенција за кредитни рејтинг Standard & Poor's је 25. новембра снизила за један степен суверени рејтинг Белгије, док је друга агенције – Moody's – изјавила да може бити угрожен и рејтинг свих земаља евро зоне.

         Експерти сматрају да је нездрава ситуација везана за еврозону подгрејана неодговарајућим дејствима и двосмисленим изјавама самих евробирократа.

         Поготово њиховим колебањем поводом инструмената за решавање проблема дугова Грчке, Италије и Португалије. Поготово што те мере могу да угрозе и саме лидере еврозоне – Немачку и Француску – као и све земље које су поштовале буџетску дисциплину и нису чиниле непотребне дугове.

         А конфузија само даље нараста. Већ се чују упозорења да ће огромна монетизација дугова, тј. њихов откуп на рачун емисије новца (на чему инсистира Жак Атали), довести до обезвређења евра и инфлације, што ће постати велика непријатност за становништво водећих економија ЕУ.

         Уље на ватру доливају процене немачких финансијских консултаната и економских експерата да ситуација није уопште добра и да нема решења. Наводно, сви учесници на тржишту то добро знају и то им не улива оптимизам.

         Међутим, без обзира на сву драматичност ситуације, неки експерти ипак сматрају да је још увек рано за сахрану евра. При том наглашавају: до Божића ће се европска валута сигурно одржати! Макар због тога што још нису разрађени механизми на повратак на националне валуте унутар земаља евро зоне!

         Постоје стручне процене да је очување јединствене европске валуте једина шанса Европе да се одупре економијама Кине, Индије и Бразила које се веома динамично развијају,. Верује се да је управо то главни разлог што  Немци тешка срца пристајуна монетизацију грчких, италијанских и дугова осталих земаља, иако то заиста може да доведе до инфлаторних последица.

         Верује се такође – а при том се уопште не искључује да поједине земље могу ускоро изаћииз еврозоне -  да ће најјачи играчи учинити све да сачувају јединствену валуту.

         Са ове позиције се огласио председник Савета министара финансија Европске уније Жан Клод Јункер који је одбацио `свако решење дужничке кризе које би поделило Унију`.

Жан Клод Јункер

         Јункер је реаговао на немачко-француску идеју о формирању ексклузивног клуба унутар Уније и нагласио да не може бити добра вештачка подела Уније на две групе и да је важно да се не стварају разлике између 27 чланица ЕУ и 17 чланица еврозоне, рекао је он.

         Јункер је нагласио да свака промена која намеће строжу фискалну дисциплину, на чему најснажније инсистира Немачка, мора бити договорена на нивоу влада 27 чланица, а не само у еврозони.

         Луксембуршки премијер, који ће председавати састанком министара финансија еврозоне у Бриселу, разговарао је с новинарима, заједно с данском премијерком Хеле Торминг Шмит, чија земља преузима председавање ЕУ од 1. јануара, у периоду дубоке кризе у еврозони и Европској унији.

         И данска премијерка је нагласила да је у кризним периодима важно да свих 27 чланица Уније буде јединствено и да се одбаце непотребне поделе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари