Додик Бећировићу: Не мешај се у српску кућу - не пребројавај нам укућане, не мешај се у наша славља и окупљања

БОШЊАЧКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ТВРДИ ДА ДКЛАРАЦИЈА САБОРА ОЖИВЉАВА ПРОЈЕКАТ ВЕЛИКЕ СРБИЈЕ

* „Он као Бошњак-муслиман нема никакве везе са Свесрпским сабором, нити Сабор има везе са народом који он представља у Председништву БиХ. За међународни политички саобраћај, за обраћање председнику Србије Александру Вучићу, он би требало најпре да прибави став Председништва БиХ, па онда да говори у име БиХ“

* Председник РС у реакцији Дениса Бећировићеве види потребу да се под контролу стави све - Република Српска, Срби, односи Срба и Срба. Зато му поручио: „Неће моћи. Може он да се башкари на оних 20-так одсто и ту му се нећемо мешати“

________________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић никако да се помири са чињеницом да он може да говори само у име Бошњака и да свака његова изјава, попут последње о Свесрпском сабору, представља само његов лични став за домаћу употребу, на неких 20 одсто територије.

          На молбу Срне да прокоментарише изјаву Бећировића да Декларација, која је усвојена на Свесрпском сабору 8. јуна у Београду, "угрожава међународно право" и, како каже, оживљава пројекат велике Србије, Додик је одговорио да Денис Бећировић као Бошњак-муслиман нема никакве везе са Свесрпским сабором, нити Сабор има везе са народом који он представља у Предсједништву БиХ.

          - За међународни политички саобраћај, за обраћање председнику Србије Александру Вучићу, он би требало најпре да прибави став Предсједништва БиХ, па онда да говори у име БиХ - констатовао је Додик.

          Осврнувши се на Бећировићеву изјаву да "ниједном председнику не би пало на памет да организује 'свефранцуски сабор'" и да, како каже, Вучић ради у корист Русије, председник Српске је указао да је плашење света Русијом и Русима постала мантра муслиманских политичара, који мисле да таквом реториком купе коју симпатију Запада.

          - Приче о великосрпским пројектима дио су реторике 90-их година прошлог века и на тој шупљој причи муслимани су и током грађанског рата у БиХ себе представљали као жртве тог пројекта - указао је Додик.

          Он је нагласио да из Бећировићеве реакције види потребу да се под контролу стави све - Република Српска, Срби, односи Срба и Срба.

          - Неће моћи. Може да се башкари на оних 20-так одсто и ту му се нећемо мешати. Поручујем му да нам се више не меша у кућу, нити да нам пребројава укућане и рођаке. Да нам се не меша у славља и окупљања - поручио је Додик.

          Што се тиче Дејтонског споразума, истакао је председник Српске, постало је смарајуће бранити га од оних којима су пуна уста Устава БиХ, а крше га на дневном нивоу.

          Председавајући Председништва Денис Бећировић поводом одржаног Свесрпског сабора рекао је да декларација која је усвојена на сабору "угрожава међународно право и реинкарнира пројекат велике Србије".

           (Срна)


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари