Додик: Бошњаци да поштују договорено између лидера три владајуће политичке партије

ПРОТИВ ГЛАСАЛИ БИСЕРА ТУРКОВИЋ И САФЕТ ПОЏИЋ, А ФАХРУДИН РАДОНЧИЋ БИО УЗДРЖАН

Савет министара БиХ

* Mилорад ДОДИК: „У писму намере пише да ће се редистрибуција средстава вршити у неком омјеру у којем су се договорили, а то је 50 одсто за ФБиХ, 50 одсто за кантоне. То је тако, зато што кантони имају одређене одговорности у вези са здравством, са запосленим радницима. Не знам шта се сада променило и зашто су застоји, нити желим бити арбитар. Замара и штети БиХ то што се једним питањем бавимо по неколико пута

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је одлука Савета министара да не усвоји одлуку о повлачењу средстава инструмента за брзо финансирање од Међународног монетарног фонда (ММФ) непотребна и више техничка него суштинска.

        "Суштинска одлука је донесена на састанку лидера и Фискалног савета, гдје су утврђени тачни елементи тог аранжмана везано за обим доспећа камате и свега осталог. Чињеница је да је договорено да средства буду распоређена између ентитета и Брчко дистрикта, а у склопу Федерације БиХ (ФБиХ) одређен је аранжман који би требало да прати расподелу између кантона и федералног нивоа", рекао је Додик за "Дневни аваз".

        Он је појаснио да су средства на располагању и оперативна, те изразио уверење да ће ускоро бити разјашњене несугласице.

        "Тај новац је на располагању, оперативан је и верујем да ће у најскорије време то питање несагласности бити разрешено. У сваком случају, треба поштовати оно што је договорено на састанку лидера три политичке партије, што је потврдио и Фискални савет БиХ", рекао је српски члан Председништва БиХ.

        Додик тврди да је у писму намере све јасно, те да се сада ради само о различитим тумачењима Хрвата и Бошњака када је реч о средствима које је обезбедио ММФ.

        "У писму пише да ће се редистрибуција средстава вршити у неком омјеру у којем су се договорили, а то је 50 одсто за ФБиХ, 50 одсто за кантоне. То је тако, зато што кантони имају одређене одговорности у вези са здравством, са запосленим радницима. Не знам шта се сада променило и зашто су застоји, нити желим бити арбитар. Али, оно што замара и штети БиХ јесте чињеница да се једним питањем бавимо стално и изнова, и то по неколико пута. То је оно што нам само односи енергију", оценио је Додик.

        Савет министара данас није усвојио одлуку о повлачењу средстава инструмента за брзо финансирање (РФИ) од ММФ-а.

        Против ове одлуке гласали су министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и министар одбране Сифет Поџић, док је министар безбедности у Савету министара Фахрудин Радончић био уздржан.

        С обзиром на то да за изгласавање ове одлуке није било ниједног гласа из реда бошњачког народа, онемогућено је усвајање одлуке од Савета министара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари