Додик: Дејтонски специјални односи Српске и Србија треба да буду - још специјалнији

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ГЛАСАО У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ СРБИЈЕ У БАЊАЛУЦИ

* Очекујемо да ће Србија атутоматски давати држављанство свим држављанима Српске

* „Залагаћемо се да наставни програми у школама у Србији и Српској буду исти и да се изучава иста национална историја и српски језик и ћирилично писмо јер су то вриједности на којима смо окупљени

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик гласао је данас у Генералном конзулату Србије у Бањалуци за изборе у Србији.

        Додик је пожелeо да Србија добије стабилну политичку власт која ће омогућити национално и државно окупљање када је реч о решавању озбиљних питања, као што је Косово и Метохија и обезбеђивање наставка развоја и јачања Србије на економском и сваком другом плану.

        "Србија је значајан гарант стабилности у региону, најважнија земља Балканског полуострва и земља која генерише и производи мир на овом простору и то је нешто што опредељује све нас у том погледу", навео је Додик.

        Додик је истакао да је у Генерални конзулат дошао као држављанин Србије да изврши грађанску дужност, те је указао да је у Српској велики интерес за данашње гласање за изборе у Србији.

        "То потврђује једну ствар, наше захтеве и очекивање - да ће Србија прихватити и атутоматски дати држављанство свим држављанима Српске имајући у воду значајан интерес људи управо за такав статус", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Према његовим речима, постоје досадашње процедуре за држављанство али су оне споре и дуге тако да многима није било у интересу да чекају и то је разлог зашто нема већег броја људи који имају држављанство Србије.

        Он је додао да овдје гласају само они који су се пријавили.

        Додик је навео да Српска и Србија у складу са Дејтонским споразумом имају право на специјалне везе, те је додао да оне треба да буду још специјалније у смислу садржаја, што нико не спори.

        „Многа питања смо решили, остала су друга да решавамо, рецимо далеко већу усклађеност образовних програма и оно за шта ћемо се залагати, односно да наставни програми у школама у Србији и Српској буду исти и у том погледу да се изучава иста национална историја и српски језик и ћирилично писмо и на тим вредностима смо окупљени", навео је Додик.

        У Генералном конзулату Србије претходно је гласао и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

        У више градова у Републици Српској и Федерацији БиХ данас грађани, који имају двојно држављанство, могу да гласају за изборе у Србији.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари