Додик: ЕУ поводом пандемије показала да је у кризи – више очекујем од Кине и Турске

„ЕПИДЕМИЈА НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПОЛИТИКУ ВЕЋ ЗА ЧУВАЊЕ ЖИВОТА И ПРИВРЕДЕ“

* У интервјуу немачком радију Deutsche Welle рекао:Неке од најјачих индустријских земаља се врло тешко носе с пандемијом. Шта можемо очекивати од БиХ с обзиром на њено компликовано уређење и бројне поделе које постоје унутар политичких структура? Али, није БиХ јединствена у свету по децентрализованом систему одлучивања и мислим да то не може бити препрека у борби са овом пандемијом

* На питање да ли размишља о постављању пунктова полиције Републике Српске на ентитетској линији, као и на граници БиХ због пандемије, Додик је појаснио:  Имао сам у једном тренутку утисак да неки људи у ФБиХ немају баш најбољу слику с каквим се проблемом морамо носити и то је наравно пробудило рефлекс у мени да бар заштитимо Републику Српску. Не мислим да се ово питање може решавати ангажовањем полиције, али ако буде морала да се ангажује и полиција, искључиво у здравствене сврхе, ми ћемо то урадити

* Српски члан Председништва БиХ у интервјуу није крио разочарање понашањем ЕУ према целом региону, а не само према БиХ, подовом пандемије: „Цео регион се определио за европске интеграције, а прва криза, у којој је ЕУ требало да покаже да цени приврженост региона евроинтеграцијама, показала нам је да Унија није од користи ни својим чланицама (Италија) и питам се како је онда било ко могао да очекује да ће помоћи суседима?“

* „Ми смо се онда обратили онима који нам нису затворили врата и очекујем да нам и Кина и Турска помогну, на чему сам им неизмерно захвалан“      

_________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да ванредна ситуација у БиХ због епидемије вирусом корона није време ни за какву политику, осим оне која ће осигурати да се сачувају људи и привредна активност колико-толико.

        Додик је нагласио да здравствени систем БиХ сигурно није на нивоу здравствених система развијених европских држава, али као што се могло видети, ни те државе нису способне да на жељени начин одговоре овој пандемији.

        "Ми радимо оно што можемо, у складу са могућностима које имамо. Пошто те могућности нису превелике, али се надамо да ће бити довољне, онда смо решили да се усмеримо на превентивне мјере, које су већ дале резултате", рекао је Додик за Deutsche Welle .

        Он је подсетио да су у Републици Српској одмах након првих регистрованих случајева оболелих од вируса корона затворене школе, а неколико дана касније и тржни центри, кафићи, док се у Федерацији БиХ, због мањег броја заражених, надлежни нису одлучили на исте мере кад и Република Српска, али су последњих дана и тамо на снази мјере карантина.

        "Сигуран сам да здравствени радници у целој БиХ чине све што могу да се одупремо таласу новооболелих. Неке од најјачих индустријских земаља се врло тешко носе с пандемијом. Шта можемо очекивати од БиХ с обзиром на њено компликовано уређење и бројне поделе које постоје унутар политичких структура? Није БиХ јединствена у свијету по децентрализованом систему одлучивања и мислим да то не може бити препрека у борби са овом пандемијом", рекао је Додик.

        Он је изразио уверење да поделе нису и неће бити испољаване док траје криза у вези са пандемијом, јер су људски животи изнад сваке политике, па била она и најбоља политика на свету.

        На питање да ли размишља о постављању пунктова полиције Републике Српске на ентитетској линији, као и на граници БиХ због пандемије, Додик је појаснио да је потребно знати контекст тод дијела његове изјаве.

        „Првих неколико дана био сам веома разочаран како се ствари споро решавају, иако је одлука о томе шта и како треба чинити донета веома брзо. Ни сада ми није јасно зашто се нешто ради три дана, ако може бити урађено одмах. Ово је ванредна ситуација, и није само важно какву одлуку доносите, већ и колико брзо то чините.

        Имао сам у једном тренутку утисак да неки људи у ФБиХ немају баш најбољу слику с каквим се проблемом морамо носити и то је наравно пробудило рефлекс у мени да бар заштитимо Републику Српску, у којој сам и изабран. Не мислим да се ово питање може решавати ангажовањем полиције, али ако буде морала да се ангажује и полиција, искључиво у здравствене сврхе, ми ћемо то урадити", нагласио је Додик.

        Он је рекао ако полиција за неких 20 евра на граници пушта људе да илегално улазе у БиХ, мимо процедура прописаних у овој ситуацији, онда се мора имати начина да се заштите грађани.

        „Шта ће грађани имати од тога што је тај полицајац суспендован, ако људи које су пропустили заразе десетине других грађана? Мислим да и Република Српска, баш као и Федерација БиХ могу и морају да се додатно штите на границама употребом полиције, ако се за тим укаже потреба", истакао је Додик.

        На питање да ли користи кризу да би спровео своје политичке циљеве или да се приближи њиховом остваривању с обзиром да је та његова изјава изазвала жестоке реакције у ФБиХ, српски члан Председништва БиХ је рекао да није приметио те жестоке реакције у ФБиХ.

        "Дозволите да нисам приметио, како рекосте, жестоке реакције у Федерацији БиХ, на ту моју изјаву. Могуће због обавеза које имам ових дана, а тичу се буквално спашавања живота свих у БиХ. Моја политика је свих ових година била толико транспарентна и јасна да не видим никога ко око тога има дилему. Не припадам људима који би у политици лешинарили или ловили у мутном. Немам шта да скривам и нема разлога да се скривам иза нечега, посебно не иза ванредне ситуације у којој су сви, без обзира на ентитет, нацију, политику или веру", поручио је Додик.

        Он је нагласио да ванредна ситуација у БиХ није време ни за какву политику, осим оне која ће осигурати да се сачувају људе и привредна активност колико-толико, те да ће бити времена за политике, али када ово све прође.

        Говорећи о сарадњи са друга два члана Председништва БиХ у вријеме пандемије вируса корона, Додик је рекао да питање спашавања живота за њега није политичко питање, мада је политика неопходна и за спровођење мера у остваривању таквог циља.

        „Зато нико у Председништву БиХ нема дилему да се мора учинити све да се сачувају у првом реду људи, а онда и економски потенцијал земље. Могу да кажем да на овом питању имам коректну сарадњу са друга два члана Председништва", рекао је Додик.

        На питање шта је спреман да учини као члан Председништва БиХ да спречи или барем смањи сваку могућу политизацију садашњег стања, Додик је рекао да је спреман на оно што је до њега, да сам не политизује ово стање и да се понаша одговорно према народу и проблему који је пред свима у БиХ.

        Он је навео да не крије разочарање понашањем ЕУ према целом региону, а не само према БиХ, када је реч о овој пандемији.

        „Цео регион се определио за европске интеграције и у том процесу су многи морали да се одричу и неких других партнерстава, јер то није било у складу с спољном политиком ЕУ. Прва криза, у којој је ЕУ требало да покаже да цени приврженост региона евроинтеграцијама, показала нам је у ствари кризу саме ЕУ. Унија није била од користи ни својим чланицама (Италија) и питам се како је онда било ко могао да очекује да ће помоћи суседима. Ми смо се онда обратили онима који нам нису затворили врата и очекујем да нам и Кина и Турска помогну, на чему сам им неизмерно захвалан", истакао је Додик.

        Открио је да га је неко пре 15 дана питао шта очекује од Немачке и осталих држава чланица ЕУ у време пандемије – да би рекао да очекује да помогну и оправдају поверење, али и своју улогу важног актера у међународним односима.

        "Данас, 15 дана касније имам само један одговор - очекујем да се и Немачка и остале државе ЕУ што боље изборе са овом пандемијом, а ако поред тога могу да помогну и нама, бићемо им захвални", навео је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари