Додик: Имовина Српске није само црвена већ и дефинитивна линија, ко не жели независну РС – нека је не дира

„ШМИТОВИМ ПОТЕЗИМА СЕ НЕ ПРОТИВЕ БОШЊАЦИ КОЈИ ИМАЈУ ПОДАНИЧКИ КАРАКТЕР, А ЖЕЛЕ ДА СРБИ НЕСТАНУ ИЗ БиХ“

Кадар са Свечаног дефилеа у

Бањалуци поводом Дана Српске

* „Они хоће да мењају Устав БиХ, а нема тог споразума који може да мења Устав. Када вам неко пружи руку са Запада, онда знајте да је превара. Када вам пруже руку са Истока знајте да ће договор бити реализован“

* „Српска нема ратну опцију, у крајњој инстанци ће се бранити, али никога неће нападати. Чуваћемо нашу слободу и земљу, државу која се зове Република Српска. Она је међународно призната у одређеном ограниченом капацитету, недостаје јој међународно признање у смислу чланице УН, али то не мора да буде наша тежња“

* „Шмит је фашистичко смеће. Погледаје његову биографију. Зашто ја не бих био поносан што су мој и један и други дед били у партизанима, што је моја породица страдала у Јасеновцу и на Козари. Сада ја треба да кажем да је то било бесмислено, а да су ови који су њих убијали, а то су Шмитови преци, били у праву. То није и не може да буде у реду“

* „Како могу да верујем суду у којем мени муслимани суде? Муслиман тужилац, муслиман судија. Поред тога, тужилац је нелегалан у процедури постављања, а судија је бранила Насера Орића у Хагу, а онда је овде пресуђивала у неким предметима и ослободила све муслиманске генерале. А Милорад Додик је криминалац зато што не поштује Шмита. И сада је треба да верујем да је она објективна. Суд БиХ је наметнула западна међународна заједница, а суђење Милораду Додику биће суђење и том суду“

* „У ФБиХ нема пуно политичке воље да се разговара о кључним политичким питањима, као што је Уставни суд, јер постоји страх да се не изгуби досадашња пракса да се доносе одлуке против Републике Српске. Чак 99 одсто одлука Уставног суда БиХ било је против Републике Српске, а за афирмацију неке приче о БиХ. Они неће то да напусте, а љуте се на нас када ми то оспоравамо“

___________________________________________________________

           ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је у да имовина није црвена већ дефинитивна линија и да се о томе неће водити никакви разговори, а у случају да било ко интервенише по том питању мора бити свестан да је заказао сједницу Народне скупштине на којој ће бити проглашена независност.

           Додик је рекао да Запад то не би прихватио, али да има много земаља које данас разумеју позицију Републике Српске и сматрају да су интервенционисти претерали.

           - Питање имовине је завршена прича, а покушава се свакодневно вратити на дневни ред. Имовина која је решена Дејтонским мировним споразумом постала је одједном проблем за време Педија Ешдауна - рекао је Додик.

           Навео је да се исто тако покушао наметнути термин „држава“ када је реч о БиХ, истакавши да је то само у међународно-правном смислу док није тако када је реч о унутрашњој организацији.

           - У Уставу је све речено. Ту нема унутрашњег суверенитета, он је на ентитетима. То све странци хоће да сруше у покушају да обезвреде Републику Српску - нагласио је Додик.

           Сматра да право не функционише на међународној сцени, али постоје карактери који не желе да прихвате такву арогантну моћ која се исказује кроз америчког амбасадора и причу о лажном Кристијану Шмиту.

           - Иза њих стоји моћ Америке и стерилне и пузајуће Европе према Америци. Неће се они свађати с Америком због позиције у БиХ. Имају проблем како да одрже своје неоколонијалне поседе по Африци. Њима није страно да праве колоније. Краду од њих национална богатства и то чине под плаштом приче о демократији. То покушавају да раде и у БиХ - навео је Додик.

           Додик је рекао да је слабост Српске јер против себе има моћ, док је предност то што Срби имају карактер, као и правним и међународним актима решено питање.

           - Они то не уважавају. Зашто би ми онда прихватили њихово тумачење Споразума о сукцесији - рекао је председник Српске.

Грб Републике Српске

           Он је додао да је Устав регулисао да сва имовина на територији Српске њој и припада.

           - Они хоће да мењају Устав. Нема тог споразума који може да мења Устав. Читаво руководство Републике Српске је под санкцијама САД и Велике Британије само зато што знају да ми то питање нећемо ставити на дневни ред. Када вам неко пружи руку са Запада, онда знајте да је превара. Када вам пруже руку са Истока знајте да ће договор бити реализован - рекао је Додик.

           Додик је рекао да се не може веровати у добре намере оних који противзаконито бораве у земљи као што је Шмит који је за политичаре у Републици Српској рекао да су "мајмуни у циркусу", те указао на његову прошлост и одавање почасти нацистичким официрима из Другог светског рата.

           - Он је фашистичко смеће које је дошло овде да нама држи неку врсту приче. Погледаје његову биографију. Зашто ја не бих био поносан што су мој и један и други дед били у партизанима, што је моја породица страдала у Јасеновцу и на Козари. Сада ја треба да кажем да је то било бесмислено, а да су ови који су њих убијали, а то су Шмитови преци, били у праву. То није и не може да буде у реду - нагласио је Додик.

           Он је рекао да су дедови бројних званичника Немачке, али и бивших високих представника у БиХ били у оделима фашиста као официри.

           - Моји дедови су утицали на формирање моје личности, као и приче о страдању Срба на Козари и страдању овог народа овде - рекао је Додик за Срну.

           Навео је да и немачки изасланик који је боравио у Републици Српској и БиХ, Мануел Зарацин, има империјалистичке захтеве и који хоће да потцени, понизи и влада.

           - Немачка тражи да се на Козари изгради гробље где ће се преместити посмртни остаци Немаца који су погинули у Другом светском рату. Рекао сам да се то неће урадити. И ја онда, као, нисам добар момак. Овде сте дошли да убијате наш народ. Срам вас било. Убијали сте нас у прошлом веку и никако да одустанете од тога - навео је Додик.

           Он је додао да су се "добре намере", између осталог САД, Велике Британије и Њемачке виделе у Првом и Другом светском рату, НАТО бомбардовању и одузимању Косова.

           - Да ли има нешто позитивно? Има ли нешто што су урадили, а да је било фер према Србима? Они овдје желе да не успе економија да би добили јефтину радну снагу - истакао је Додик.

           Трагедија српског народа је, навео је он, била у томе што су се у прошлости прекомерно уважавали странци, те им се давао значај већи него што су имали.

           - То су трећеразредни људи и школовани су да дођу овде и причају исту причу. Смењују се након неколико година проведених овде, али сви на одласку кажу да смо били у праву - рекао је Додик.

           Према његовим речима, Бошњаци су се кроз историју увек радовали странцима, амбасадорима и конзулима и много је примера кроз историју који говоре о њиховом поданичком карактеру, чему у прилог говори и податак да су младићи скакали у Миљацку поводом доласка везира.

           - Када схватимо да су лоше намере странаца, онда Срби више немају кочнице да искажу став - рекао је Додик.

           У интервјуу Срни Додик је истакао да је и Шмит у неколико наврата покушао да инсценира да су се састали тако што ће се на превару фотографисати с њим.

           - Уместо да имате одлуку Савета безбедности УН, ви гледате да се усликате. Шта ја имам причати са човеком који каже да смо ми мајмуни у циркусу? Како ја њега другачије карактеришем него као фашистичко смеће - рекао је Додик.

           Његовим изјавама не противе се Бошњаци, који, напоменуо је Додик, "желе да Срби нестану са ових простора".

           - Они знају да када нестане Република Српска - овде неће бити ни Срба. У БиХ постоји реалан однос снага и заснива се на три конститутивна народа, на неуспешној БиХ и свему ономе што БиХ представља, а то је имагинација и покушава се одржати интервенцијом међународног фактора - истакао је Додик.

           Предедник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је Слободан Милошевић, који је бранио Србију и српски народ, на крају, веома лоше лично прошао, али да је то судбина политичара овде, те да су и тада многи исмевали његову изјаву да га странци не нападају због њега, већ због Србије.

           - У Српској се упрегло много људи који ће да кажу да Додик идентификује себе са Српском. Није тачно. Индивидуално да, али не мислим да сам ја све у Републици Српској. Али мислим да сам сада експониран у том неком смислу и да су они кренули старом матрицом у којој прво, не ваља лидер, па онда његова породица, па измишљају криминал, корупцију - рекао је Додик.

           Подсетио је да се причало о криминалу у вези са изградњом зграде Владе, што се испоставило као нетачно, али нико се није извинио због тога нити због измишљених прича о вили и икони.

           - Како могу да верујем суду у којем мени муслимани суде. Муслиман тужилац, муслиман судија. Поред тога, тужилац је нелегалан у процедури постављања, а судија је бранила Насера Орића у Хагу, а онда је овде пресуђивала у неким предметима и ослободила све муслиманске генерале. А Милорад Додик зато што не поштује Шмита је криминалац. И сада је треба да верујем да је она објективна - рекао је Додик за Срну.

           Он је истакао да је тај суд наметнула западна међународна заједница и да суђење њему неће бити само суђење Милораду Додику, већ ће бити суђење и суду, те је нагласио да Срби немају никакве потребе нити жеље за ратом и да ће сва питања бити решена политичким процесом.

           - Али то не значи да треба да их се плашимо, нисмо ми репа без корена. Нисам човек рата. Био сам официр, годину и по дана у Војсци Републике Српске када је парламент одлучио да сви посланици имају ратни распоред у Народној скупштини и да су обавезни да се одазивају сједницама. За свој ангажман сам добио највише одликовање од господина Радована Караџића, а био сам опозиција тој политици, али сам био у патриотском свесрпском окупљању око идеје слободе и државе која се прави. Једини сам остао из те гарнитуре на јавној сцени, можда и у томе треба тражити разлог зашто хоће са мном да се обрачунају - рекао је Додик.

           Он је оценио да са стране долазе олака и медена обећања, али да то ништа није добронамерно, те поновио да Српска нема ратну опцију, да ће се у крајњој инстанци бранити, али никога неће нападати.

           - Чуваћемо нашу слободу и земљу, државу која се зове Република Српска. Она је међународно призната у одређеном ограниченом капацитету, недостаје јој међународно признање у смислу чланице УН, али то не мора да буде наша тежња - рекао је Додик.

           Председник Републике Српске је рекао да Срби требају бити окупљени и да овде више проблем неће решавати пушка, већ оловка, референдуми, избори, окупљеност, јединство, без много анимозитета.

           - Слушам свашта од опозиције, која је отишла код Шмита, фашисте, и тражила да смени Милорада Додика, унука партизанских бораца са Козаре. Они су то тражили. Сада се куну да нису. Али то је њихов избор. Мислим да то није важно, него је важно да ли можемо да постигнемо јединство да одбранимо имовину. Како је могуће да анимозитет према Милораду Додику не могу да превазиђу па чак ни због Републике Српске - упитао је Додик.

           Он је за Срну навео да није одлучујући, већ више у овом тренутку мобилизирајући фактор, јер постоји општи напад на српско национално биће, а реч је о концепцијама из прошлости.

           - Изабран сам да водим овај народ и одлука коју морам данас да донесем мора да се процењује са више становишта - шта значи данас, шта значи за једно оперативно време од десет дана или десет месеци, шта значи стратешки за десет година како ће се та одлука одразити на стање народа и Републику - рекао је Додик.

Дочек председника Србије испред Клиничког центра у Бањалуци:

"Српска и Србија су две српске државе"

           Председник Српске је истакао да би примарни циљ и власти и опозиције требала да буде јака Република Српска, и навео да је у основи политике власти зауставити било какав пренос надлежности, што су и успели.

           Он је напоменуо да се Младен Иванић хвалио да је најтеже реформе он спровео, да је пренио надлежности у вези са војском, индиректним порезима, те Суд и Тужилаштво.

           - Као што је било Срба у Влади Анте Павелића који су били генерали усташке војске која је извршила геноцид над Србима, тако данас имате ПДП и друге који тако мисле да треба да раде. Они мисле да је њима то профитабилно, али су маргинална мањина, политичка, национална и свака друга. Национална су на страни са Шмитом и то је издаја - рекао је Додик.

           Он је констатовао да у СД има један број људи који остаје у тој странци из принципијелног разлога јер се та странка зове Српска демократска странка и то их асоцира на српство и то су прави истински борци за Републику Српску.

           - А ови мешетари који су се накачили на моћ СДС-а су показали шта могу и до којег нивоа могу да срозају СДС који је изгубио националну димензију кроз вођство /Младена/ Босића, који је отишао на Факултет политичких наука у Сарајеву и рекао да је он дио оних који подржавају БиХ - подсетио је Додик.

           Он је нагласио да Српској треба снажна већина, коју и има, али да би добро било и да је спреман да разговара са свима да виде шта су то претпоставке које би могле све да уједине.

           Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да у ФБиХ нема пуно политичке воље да се разговара о кључним политичким питањима, као што је и Уставни суд, јер постоји страх да се не изгуби досадашња пракса да се доносе одлуке против Републике Српске.

           - Када узмете структуру свих одлука Уставног суда БиХ, видећете да је 99 одсто било против Републике Српске, а за афирмацију неке приче о БиХ, рекао је Додик у интервјуу Срни.

           За те одлуке, напоменуо је он, гласају три страна и двоје судија Бошњака.

           - Они неће то да напусте, а љуте се на нас када ми то оспоравамо. Како мислите да живите достојанствено, ако се не супротставите ономе што је очигледно против вас. То је ирационално, не можете очекивати да стално говоримо да је то у реду. Није у реду - рекао је Додик.

           Он сматра да нису реални аргументи да се нарушава суверенитет и територијални интегритет, јер територију БиХ нико ни не дира.

           - Територија БиХ је збир територија два ентитета. Ми смо унијели у БиХ своје просторе и своју државност. Четири или пет година смо независно функционисали, те показали да можемо бити држава, уз све слабости које смо имали - напоменуо је Додик.

           Истакао је да његова политика није политика против муслимана као народа, нити против Бошњака или Хрвата.

           - Они треба да имају сва своја права, па и овдје у Бањалуци. Вера је њихова приватна ствар и све док је тако – то је у реду. Али није у реду ако се тај идентитет жели наметнути, те ако се о Србима говори као о геноцидном народу -  рекао је Додик.

           Срби су, рекао је он, једини народ на Балкану који је увек био спреман да се бори за своју и слободу свог слободарског карактера и одбране своје државе, куће и породице.

           - Тако су када нико није смео стати пред турску најезду на Балкан, отишли на Косово и тамо су изгинули сви виђени Срби. Борили су се чак и када су схватили да је та борба нереална и да ће бити изгубљена - подсетио је Додик.

           Он је истакао да су се Срби кроз историју увек борили против непријатеља, те да се по томе разликују од осталих народа.

           (Срна)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари