Додик: Колико год да су САД велике, амбасадор Нелсон се преварио ако мисли да може да ми прети

„ЖАО МИ ЈЕ ШТО СЕ У ПОЧЕТКУ КОНСТРУКТИВНИ РАЗГОВОР  ПРЕТВОРИО У ПРЕТЊУ“

* „Све што је он мени рекао - ја сам узвратио. Било је неких ствари и то доживљавам као претњу и не могу да верујем да се упуштају у тако нешто. БиХ припада нама, а не њему... Имали смо конструктивни састанак и мислио сам да ћемо тако и наставити. Али, сада када је изречена претња - то је већ нека друга прича

* „Република Српска, као што и они кажу да имају црвене линије, има своје црвене линије. Рекао сам му да је наша политика скромна, али поносита и да нећемо одустати од основних принципа без обзира колико САД биле велике и они на овај начин исказивали претњу. Жао ми је што је то учинио

* О изјави Управног одбора Савета за спровођење мира, од које се оградила Руска Федерација: То је типично мешање у унутрашње ствари БиХ. Шта њих брига за политичке процесе, шта имају с тим и ко им је дао мандат да то чине? Они су сами приграбили мандат и уљези су у овој земљи. У Дејтонском споразуму их нигде нема

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изразио је жаљење што се, како је навео, његов конструктиван састанак са амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном претворио у претњу, истичући да администрација САД неће моћи да заустави одбрану интереса Републике Српске.

        "Имао сам добар разговор с амбасадором САД. Све што је он мени рекао - ја сам узвратио. Било је неких ствари и то доживљавам као претњу и не могу да верујем да се упуштају у тако нешто. БиХ припада нама, а не њему, да он прети у њеној одбрани", рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

        Српски члан Председништва БиХ сматра да се амбасадор Нелсон преварио ако мисли да може да прети.

        "Република Српска, као што и они кажу да имају црвене линије, има своје црвене линије. Рекао сам му да је наша политика скромна, али поносита и да нећемо одустати од основних принципа без обзира колико САД биле велике и они на овај начин исказивали претњу. Жао ми је што је то учинио", рекао је Додик.

        Члан Председништва из Републике Српске додао је да је администрација САД већ изрекла неке санкције, али да неће моћи да заустави одбрану интереса Српске, без обзира на, како је рекао, њихову заљубљеност у БиХ.

        "Имали смо конструктивни састанак и мислио сам да ћемо тако и наставити. Али, сада када је изречена претња - то је већ нека друга прича", рекао је Додик.

        Кад је реч заједничкој изјави Управног одбора Савјета за спровођење мира, од које се оградила Руска Федерација, Додик је поновио да то представља типично мешање у унутрашње ствари БиХ.

        "То је типично мешање у унутрашње ствари. Шта њих брига за политичке процесе, шта имају с тим и ко им је дао мандат да то чине? Они су сами приграбили мандат и уљези су у овој земљи", рекао је Додик.

        Он сматра да се ПИК покушава наметнути као неки фактор, иако су ван система и немају никакве везе са политичким системом БиХ, Дејтонским споразумом.

        "У Дејтонском споразуму их нигде нема. Тако да нисам читао њихову изјаву нити ме занима", додао је Додик.

        Управни одбор Савета за спровођење мира изразио је безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија.

        Изјави ПИК-а се опет није придружила Руска Федерација.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари