Додик: Срби ће бранити дејтонско уређење, они који размишљају о уништењу Српске – нека престану

„КАД ПРЕЛАЗИМ САВУ УВЕК СЕ ПИТАМ ДА ЛИ ЊОМЕ ТЕЧЕ ВОДА ИЛИ СРПСКА КРВ“

* Српски члан Председништва БиХ нагласио да се у  Доњу Градину долази ради заветовања на мир: "Овде се заветујем и да никада нећу одустати од свете заклетве српског народа да буде свој, да има слободу"

* „Јасеновац само дeо тешке приче страдања Срба у прошлом веку, у којем је преполовљен број српског народа и у којем су Србија и српски народ 16 година били у ратовима и 18 година под разним санкцијама. Чињеница да је дан пре пробоја из логора, овде преко реке, убијено 700 жена говори да ни распад усташке државе и система није био довољан да одустану од убијања Срба“

* „Озбиљна заблуда српског народа било је стварање Југославије у којој су Срби своју слободу делили са другима, наивно верујући да ће подељена слобода довести до слободе за све, али се могло на крају века видети да то није тако“

* Додик је поручио да су Србија и Република Српска данас завет српског народа, који позива на слободу, мир и развој: „Не желимо сукобе, али желимо да будемо уважавани и да велики моћници схвате да Срби у БиХ желе мир и хоће и воле Српску и да смо загледани у Србију као матицу нашег народа. Не сметају нам Бошњаци и Хрвати, али не можемо и не смемо да изгубимо Српску, због наших предака који су страдали на многим местима“

___________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Доњој Градини да је српски народ био изложен уништењу које је оставило последице на његовој снази и економији.

        "Не окупљамо се овде само да би одали пошту страдању појединаца, већ страдању народа, јер наш народ је систематски био изложен мучењу, страдању и уништењу које је оставило озбиљне последице на снагу и економију српског народа, али није смањило порив и жељу Срба за слободом", рекао је Додик обраћајући се у Доњој Градини на обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

        Додик је подсетио на стравична убиства српског народа, српске деце, која су починиле усташе у логору Јасеновац, те истакао да је из жеље да се не понови страдање створена Република Српска.

        Он је нагласио да се увек када пређе Саву пита се да ли је то река којом тече вода или српска крв.

        Додик је поручио да у Доњу Градину долазе да би се заветовали на мир.

        "Овде се завјетујем и да никада нећу одустати од свете заклетве српског народа да буде свој, да има слободу", рекао је Додик.

        Српски члан Председништва БиХ указао је на важност да Српска заједно са Србијом обележава пробој јасеновачких логораша, али и друге важне историјске датуме, те напоменуо да је епидемија вируса корона спречила што у Доњој Градини нема представника Србије већ су у Сремској Митровици.

        Српски члан Председништва БиХ је напоменуо да је убијање Срба била званична политика Независне Државе Хрватске /НДХ/, због чега је страдао велики број српског народа. У НДХ је, додао је, промовисана идеја фашизма, нацизма, а циљ је био стварање хрватске државе из које ће елиминисати Србе и свакога кога не прихватају.

        Додик је оценио да је Јасеновац само део тешке приче страдања Срба у прошлом веку, у којем је преполовљен број српског народа и у којем су Србија и српски народ 16 година били у ратовима и 18 година под разним санкцијама.

        "Чињеница да је дан пре пробоја из логора, овде преко реке, убијено 700 жена говори да ни распад усташке државе и система није био довољан да одустану од убијања Срба", рекао је Додик.

        Он је навео да је од пробоја логораша прошло много година и да жеља комунистичких власти да униште причу о Јасеновцу није успела, као што није успело ни то да сви Срби буду побијени овде на једном месту, али и на многим осталим стратиштима од Пага, Јадовна, Старе Градишке, Јасеновца, Крагујевца, Бањице...

        "Нису успели напросто зато што ми сведочимо тај неуспех својим присуством овде и на многим другим местима, јер да јесу, нас не би било овде. Да су имали довољно времена да побију наше претке - то би успели, јер су имали озбиљну жељу да то ураде", рекао је Додик.

        Он је нагласио да су Срби успјели преживети и опстати јер су веровали у слободу, најважнију српску историјску реч.

        Додик је подсетио да је озбиљна заблуда српског народа било стварање Југославије у којој су Срби своју слободу делили са другима, наивно верујући да ће подељена слобода довести до слободе за све, али да се могло на крају века видети да то није тако.

        Он је рекао да доласком у Доњу Градину не може да потисне бол коју је још као дете имао слушајући живе приче о страдању и убиствима, те да се присећа прича преживелих о томе да је усташама била забава да баце мало дете у вис и дочекају га на бајонету или да се кладе шта трудница која долази у логор носи, мушко или женско, па да то и провере тако што јој распоре утробу.

        Он је подсетио и на сведочења убица на суђењима где се могло чути - "Зашто ми судите, само сам убио 63 српске деце, не више".

        "То је 63 рођендана, 63 радости и 63 плача. То је све оно што нико здраворазумски не може да прихвати и схвати, нити жели. Зато сећање на Јасеновац, на сва страдања кроз историју морају остати дио наше културе сећања. Не у смислу да позивамо на освету или рат већ на сећање које ће спречити и рат и страдање људи без обзира ко били", рекао је Додик.

        Он је нагласио да не може нико српском народу приписати да величину злочина који је доживео може да жели некоме другом, али и указао да се поново јављају усташке идеје на овим просторима.

        Додик је захвалио председнику Хрватске Зорану Милановићу који је рекао да табла ХОС са усташким слоганом "За дом спремни" мора бити уклоњена.

        "Идеја председника Србије Александра Вучића пре неколико година је била храбра и одважна да заједно Српска и Србија обележавају овај дан и неке друге историјске дане. Само нас је епидемија вируса корона спречила да не будемо данас заједно овде", рекао је Додик.

        Он је поручио да су Србија и Република Српска данас завет српског народа, који позива на слободу, мир и развој.

        "Не желимо сукобе, али желимо да будемо уважавани и да велики моћници схвате да Срби у БиХ желе мир и хоће и воле Српску и да смо загледани у Србију као матицу нашег народа. Не сметају нам Бошњаци и Хрвати, али не можемо и не смемо да изгубимо Српску, због наших предака који су страдали на многим местима", истакао је Додик.

        Он је нагласио да Српска није настала на злочину, нити жељи да почини злочин, јер се српски народ бранио и одбранио своју слободу, коју не могу да униште ни појединци из ОХР-а, наметнуте институције.

        Додик је рекао да Срби желе дејтонску БиХ и да ће бранити дејтонско уређење иако је значајно уништено од других, те поручио онима који размишљају о уништењу Републике Српске да са тим престану.

        Он је нагласио да младим генерацијама мора бити предато сећање на Јасеновац да би схватили колико је ужасан злочин ту почињен, а не да би га у будућности и сами чинили.

        Додик је рекао да ће након епидемије вируса корона многи процеси у свету бити сложени, како политички тако и економски, те позвао све да се окупе око идеје европског мира, сарадње европских народа, уважавања слободе и сарадње која ће омогућити да демократски развијени свет преброди ово тешко време.

        "Верујем у миротворну улогу Србије, њеног председника Вучића али и у оно у шта се заклиње демократски свет - мир, сарадња међу народима и државама и у Европи и од САД, Кине, Велике Британије, Русије и свих који су усмерени на то да уважавају и поштују своје али и друге", рекао је Додик.

        Он је позвао на одбацивање политичких сукоба, који могу довести до насиља, те да сви остану уједињени око санирања друштава од епидемије која наноси огромну штету. "Нека у сећању живе жртве Јасеновца, Доње Градине. Морамо се одмакнути од наметнуте приче да се стално пребројавамо колико нас је овдје убијено. Можда је неко и хтео да овде сахрани мањи број људи, а остале бацио у Саву или живи креч и ти се никада не могу пребројати", рекао је Додик.

        Он је поручио да треба да живи истина која је у сећању и проживљеном искуству, а коју ће приказати и меморијални центар који ће бити изграђен у сарадњи са Србијом.

        "Нека живе Република Српска, Србија и српски народ и вечно сећање на страдале Србе у Другом светском и осталим ратовима. Нека живе сви остали народи у миру и нека сарађују у миру и да одбацимо било какве покушаје да на овим просторима опет дође сукоб", поручио је Додик.

        Дан сећања је због епидемије вируса корона ове године одржан уз присуство само највиших званичника Републике Српске и њених представника у институцијама БиХ.

        Комеморативном скупу присуствовали су председник Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, председавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини.

        Скупу су присуствовали и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, амерички амбасадор Ерик Нелсон, амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице у Републици Српској, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић и других општина у Српској.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари