Додик: Ублажавање мера после Ђурђевдана – продавнице ће бити отворене и пре 1. маја

ПРВИ МАЈ ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН ПРАЗНИК ЗА КОЈИ ЋЕМО МОРАТИ ДА ОСТАНЕМО У КУЋАМА

* Ако пребродимо још 1. мај као епидемиолошки опасан термин и када прође седам дана од тога, верујем да можемо да размишљамо о ублажавању неких мера. Сигурно неће бити укинуте све мере. Морамо остати опрезни јер не смемо на крају довести све у питање

* „Пред 1. мај по 1.000 КМ биће исплаћено и полицији, комуналној полицији, инспекторима Инспектората Републике Српске и припадницима Републичке управе цивилне заштите. То није било лако обезбедити, али и у ванредној ситуацији треба показати да имамо осећај за њихово залагање

* „Председник ПДП Бранислав Бореновић и остали лидери опозиције представљају да само у Бањалуци ништа не ваља, а да је у Сарајеву све у реду. Бореновића у Сарајеву обожавају зато што се бави масовним издајама које су овде недопустиве. Ради се о људима који мрзе овај народ зато што није гласао за њих. Зато су спремни да на нивоу БиХ раде на штету Српске. То раде Бореновић и Шаровић. Они не могу да опросте народу што није гласао за њих

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је комбинација здравствених и административних мера уз дисциплиновано понашање грађана помогла да Српска нема ескалацију епидемије вируса корона.

        Додик је истакао да се огромна већина грађана током васкршњих празника придржавала мера, те да им захваљује на томе.

        "Наш народ је верујући, привржен је Цркви и традицији. Велику одговорност имало је свештенство, а посебно владике и патријарх, који су разумели какво је време и на тај начин су и реаговали. Када се томе дода дисциплина и одговорност људи, онда могу рећи да је све прошло како треба", нагласио је Додик.

        Он је за АТВ рекао да су ригорозне мере биле неопходне због свих грађана, те да је постојала опасност да неодговорним понашањем буде поништен досадашњи успех у борби против вируса корона.

        "Било би неодговорно да сада, када смо при крају епидемије, коју нисмо савладали, али је стављамо под контролу, све покваримо за васкршње и првомајске празнике. Први мај је још један датум када ћемо морати да останемо у кућама да бисмо после тога могли да покушамо да вратимо неке елементе нормализације живота, пре свега, када је реч о послу и раду продавница и радњи из услужног сектора. То смо већ договорили, али то зависи од тога каква ће слика бити за десетак дана", каже Додик.

        На питање да ли је извеснија одлука о релаксирању или увођењу ригорознијих мера, Додик је навео да то не зависи само од прилика у Српској.

        "То превасходно зависи од развоја епидемиолошке ситуације у региону и код нас. Ако пребродимо још 1. мај као епидемиолошки опасан термин и када прође седам дана од тога, верујем да иза Ђурђевдана /6. маја/ можемо да размишљамо о ублажавању неких мера. Можда и прије 1. маја буду отворене неке продавнице јер о томе размишљамо. Сигурно неће бити укинуте све мере, морамо остати опрезни јер не смемо на крају довести све у питање", поручио је Додик.

        Говорећи о успостављању карантина при граничним прелазима, Додик је навео да су се трудили да у њима обезбеде максималне могуће услове за такав начин живота.      

        "Користили смо наше најбоље капацитете. Одлуку о успостављању карантина смо донели да бисмо наше људе задржали у иностранству јер би масован долазак био и масовна претња која може представљати додатни удар на наш здравствени сектор и економију. Та мера се показала прилично успешном и корисном", нагласио је Додик.

        Према његовим речима, то није била мера против људи из Српске који живе и раде у иностранству.

        "Свесни смо да се многи налазе у деликатној ситуацији јер знатан број њих остаје без посла и нема здравствено осигурање за разлику од Републике Српске где је сваки човек за време епидемије могао да рачуна на услуге здравственог система. И због тога је велики број наших људи одлучио да се врати у Српску", навео је Додик.

        Истичући да власт остаје захвална медицинском особљу, Додик је рекао да су због тога одлучили да из захвалности, ако је то могуће исказати на тај начин, свим радницима у здравству буде исплаћено по 1.000 КМ.

        Додик је подсетио да ће пред 1. мај исти износ бити исплаћен и полицији, комуналној полицији, инспекторима Инспектората Републике Српске и припадницима Републичке управе цивилне заштите.

        "То није било лако обезбедити, али и у ванредној ситуацији треба показати да имамо осећај за њихово залагање", рекао је Додик.

        Говорећи о негативним коментарима и предлозима да уместо једнократне помоћи буду повећане плате здравственим радницима, Додик је истакао да је већина људи из садашње опозиције била у власти и имала прилику да се покаже.

        "Али никада нисам чуо да су урадили тако нешто", навео је Додик.

        Сви у свету, додао је он, сагласни су да ће економија имати знатан пад, те да то неминовно доводи и до смањења јавних прихода.

        "Наша политика је да морамо очувати дио јавне потрошње кроз јавни сектор, јер ако смањимо плате јавном сектору онда се смањују приходи јавних фондова, као што је Фонд здравственог осигурања. То би довело до удара на здравствени сектор јер би имао мање новца. Због тога смо се определили да очувамо ниво плата у јавном сектору, не да бисмо правили разлику у односу на реални сектор, него да бисмо очували основну функцију државе", појаснио је Додик.

        Он је подсетио да јавни сектор у Српској учествује у приходима јавних фондова са више од 60 одсто.

        "Ако бисмо смањили примања у јавном сектору, фондови не би могли да функционишу. Они /опозиција/ то не виде, нити то желе да виде, већ иду за јефтиним политичким поенима које мисле да ће стећи на такав начин", каже Додик.

        Према његовим речима, председник ПДП-а Бранислав Бореновић и остали лидери опозиције представљају да само у Бањалуци ништа не ваља, а да је у Сарајеву све у реду.

        "Наравно да је Бореновића у Сарајеву обожавају зато што се бави масовним издајама које су овде недопустиве. Ради се о људима који мрзе овај народ зато што није гласао за њих. Зато су спремни да на нивоу БиХ раде на штету Српске. Из тог разлога то раде Бореновић и /Мирко/ Шаровић. Они не могу да опросте народу што није гласао за њих", нагласио је Додик.

        Навео је да Српске тренутно у складиштима има по пет милиона рукавица и маски за потребе становништва, које су успели да набаве у овом тешком времену.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари