Додик: Уследиће рехабилитација Резолуције 1244 – Америка ће морати да призна штету нанету Србима

БОШЊАЦИ ЗА МОСТАР ТРАЖЕ НАЦИОНАЛНЕ КЛУБОВЕ И ДА НЕМА ПРЕГЛАСАВАЊА, А ХОЋЕ `ГРАЂАНСКУ БиХ`

* Нагласио да је Србија променила свој регионални, политички и геостратешки положај и да више није место где може да се "залети неки службеник америчке администрације и узме шта хоће"

* „Више није то време, више то нико не може да уради ни у Републици Српској. Нико не каже да Америка није моћна и треба поштовати њену снагу, али исто ће тако Америка морати једног дана да призна грешке према српском народу, укључујући његову сатанизацију, и да призна штету коју су нам нанеле бивше америчке администрације

* „Амерички званичници су објашњавали да су ми увели санкције зато што се залажем за изворни Дејтон, који према њиховим речима не обезбеђује функционалност БиХ. Између функционалности БиХ и међународног споразума који се зове Дејтонски споразум, ја бирам Дејтонски споразум и то је моја политичка платформа

____________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Србија има јасан приступ питању Косова и да ће бити рехабилитована Резолуција 1244 УН, једина која постоји за Косово.

Милорад Додик - Фото: РТРСДодик је рекао да та резолуција гарантује територијални интегритет Србије и на Косову и да је још на снази, као што је на снази изворни Дејтонски споразум и многи међународни акти.

        - Мислим да је кључно питање поштовање међународних аката. Проглашење Косова је било једнострано, мимо међународног права, уз потицај бивше америчке администрације из тог времена. Показало се да једна моћна Америка тог времена није успела да наметне решење мимо релевантних резолуција Савјета безбедности каква је 1244 - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Српски члан Председништва нагласио је да је Србија променила свој регионални, политички и геостратешки положај и да више није место где може да се "залети неки службеник америчке администрације и узме шта хоће".

        - Више није то време, више то нико не може да уради ни у Републици Српској. Нико не каже да Америка није моћна и треба поштовати њену снагу, али исто ће тако Америка морати једног дана да призна грешке према српском народу, укључујући његову сатанизацију, и да призна штету коју су нам нанеле бивше америчке администрације - поручио је Додик.

        Према његовим речима, мораће да признају и грешке о питању Косова и Дејтонског споразума који је креиран и направљен у Америци, а српски народ га је јако тешко прихватио.

        - Међутим, када је споразум потписан залагали смо се за изворни Дејтон, али је преваром разних администрација америчких и европских, те високих представника, тај споразум промењен у смеру онога што је био интерес Бошњака-муслимана на штету Хрвата и Срба, а највише на штету државно-правног статуса Републике Српске - напоменуо је Додик.

        Он је додао да је циљ Републике Српске да тај статус врати у оквире изворног Дејтона, те да се Република Српска ни за шта друго не залаже него за изворни Дејтон.

        Додик је напоменуо да су амерички званичници објашњавали да су му увели санкције зато што се залаже за изворни Дејтон, који према њиховим речима не обезбеђује функционалност БиХ.

        - Између функционалности БиХ и међународног споразума који се зове Дејтонски споразум, ја бирам Дејтонски споразум и то је моја политичка платформа и политичка опција - нагласио је Додик.

        Додик је рекао да се у БиХ више не могу олако доносити решења на штету хрватског и српског народа, о чему најбоље говори процес договарања око Мостара.

        - Бошњаци за Мостар заговарају концепт да постоје репрезентативни национални клубови и да нико никога не прегласава, док за БиХ заговарају концепт грађанске земље путем принципа један човек један глас, при чему су они наводно нека већина, али само спекулативна већина јер је попис одржан 2013. године лажиран и није релевантно одрађен - поменуо је Додик.

        Говорећи о уређењу границе са Србијом, Додик је рекао да Бошњаци имају отворене проблеме са Србијом, док их Република Српска нема.

        - Ми ћемо допринети да се ти проблеми решавају зато што је то неопходно имајући у виду карактер и процес придруживања ЕУ ако он буде интензиван и у наредним годинама - додао је Додик.

        Додик је истакао да не види да су проблем саме границе, али да би било добро да се то реши са становишта неких будућих времена.

        - Питање границе је било стављено на дневни ред, Република Српска и Србија су то питање подржале, подржали су га и Хрвати у БиХ, а она су то Бошњаци одбили - подсетио је Додик. 

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари