Кина лансирала први пакистански сателит

Космички пут свиле: све блискија сарадња Пекинга и Исламабада

        ПАКИСТАН – који је већ атомска сила - успешно је лансирао у свемир свој први сателит. Софистицирани геостационарни комуникацијски сателит ПакСат-1Р

        Лансирање је обављено са полигона кинеског сателитског лансирног центра "Хсићанг" који се налази у југоисточној провинцији Сечуан, јавио је веб сајт пакистанске телевизије "Гео Њуз" (Geo News) касно увече у четвртак 11. августа.

        Одабрана група високих званичника Пакистана, коју је предводио министар спољних послова Салман Башир, присуствола је лансирању. Када је кинеска ракета "Дуги марш-3Б" успешно узнела пакистански комуникацијски сателит са лансирне рампе, успех је поздрављен "таласима аплауза и узвицима", јавио је дописник "Гео Њуза" са лица места.

        ПакСат-1Р су заједничким напорима изградили научници и инжињери пакистанске Комисије за истраживање космоса и горње атмосфере (SUPARCO) под техничким вођством - и уз финансијску помоћ - својих кинеских колега из Националне управе за космос Кине.

        Сателит носи комуникацијску опрему која омогућује увођење читавог спектра нових услуга, укључујући бродбенд интернет, емитовање дигиталне телевизије, телефонију у руралним и забаченим областима, ванредне комуникације, теле-образовање и теле-медицију. Предвиђено је да сателит има радни век 15 година и њиме ће се управљати из базних станица у Лахореу и Карачију.

        "Ово успешно лансирање је још један светли пример пријатељства између Пакистана и Кине које је иначе време истестирало, и оно нас је управо увело у  нову еру сарадње у космичким технологијама између наше две земље," изјавио је након лансирања пакистански министар спољних послова. Салман Башир је додао и да "ово такође значи нови корак напретка пакистанског 'Свемирског програма 2040'".

        Сателит ПакСат-1Р је пројектовала и произвела Кинеска Корпорација аерокосмичких наука и технологије која је огранак Кинеске Академије за космичке технологије. Сателит покрива јужноазијски потконтинент, Блиски исток, источну Африку и део западноевропских области и градова, јавља пакистанска телевизија.

        Програм "ПакСат-1Р" је трећи сателит који су , по уговорима са међународним партнерима, направили научници и инжењери фирме "Корпорација Велики кинески зид". Уговор су потписали пакистански председник Асиф Али Зардари и кинески председник Ху Ђинао октобра 2008. у Пекингу. Сателит је лансиран у част прославе 65. година независност Пакистана 14. августа.

ПакСат-1Р

 

"Историјски догађај, за стратешко партнерство"

 

  • Пакистански аналитичар Салим Сафија јавно је апеловао да Пакистан, Кина, Иран и Авганистан да сарађују сарађују због могућег пораза политике САД у региону
  • Потребна је подршка и Турске и Саудијске Арабије јер, у супротном, потпуни пораз чека не само САД већ и Авганистан и Пакистан

        ПАКИСТАНСКИ председник, Асиф Али Зардари, и премијер, Саид Јусуф Раза Гилани, честитали су својој нацији успешно лансирање ПАК-САТ који је `избачен у орбиту` у ноћи 11. августа са лансера у Народној Републици Кини, јавио је "Асошијетед Прес оф Пакистан" (APP).

        У обраћању нацији, председник и премијер су изјавили да је лансирање ПАК-САТ-а историјски догађај јер „сврстава Пакистан у лигу одабраних нација који поседују националне комуникационе сателите“.

        "Ово је уистину камен међаш на нашем путу напретка," изјавио је пакистански председник. Зардари и премијер Гилани су, иначе, још нагласили да је успешно лансирање ПАК-САТ-а са кинеске територија „још једном показало да постоје дубоко укорењене и стратешке везе“ између те две земље. Те везе се, према њиховим речима, шире и јачају и представљају фактор стабилности у региону, изјавили су пакинстански званичници а преноси АПП.

 

Сталне консултације

        Иначе, пакистански аналитичар Салим Сафија јавно је апеловао да Пакистан, Кина, Иран и Авганистан да сарађују због могућег пораза политике САД у региону.

        "Изгледа да је Авганистан поново на путу ка анархији. Постоји популарно веровање у Авганистану које каже да је жонглерска позиција Хамида Карзаија и Пакистана разбеснела Сједињене Америчке Државе. Сада су, као, Американци изиритирани и желе да се освете тако што ће обе земље претворити у горући пакао. А безбедан начин изласка из кризе у Авганистану је савез између Талибана, Хизб-и-Ислами и Хамида Карзаија.

        У истом духу, Пакистан и Авганистан би сада требало да развију и промовишу срдачне везе. Истина, односи између две земље су тешњи и координисанији него раније, али предстоји им дуг пут. Ове две земље треба да направе нови план и морају се константно саветовати са Ираном и Кином.

 

 

 

Американци ће отићи

        Велика сила, какве су САД са својом Великом игром (термин за Британску анти-руску политику у Индији из XVIII и XIX века), може се поразити само ако све четири земље у пуном сагласју, ако су то барем Авганистан и Пакистан. Уместо што одржавају млаке односе, требало би да уђу у стварне и живахне односе.

        Овом процесу је такође потребна подршка Турске и Саудијске Арабије. У супротном, у таквом стању ствари, потпуни пораз чека не само САД већ и Авганистан и Пакистан. Американци ће отићи назад у своју земљу након тог пораза, али - ко ће издржати пакао у случају пораза Пакистана?" – написао је пакистански коментатор.

 

КИНА СВЕ УСПЕШНИЈЕ ШИРИ СВОЈЕ ВИСОКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПО СВЕТУ

Шест кинеских авиона К-8 против наркотика у Боливији

        ШЕСТ кинеских авиона - вредну 57,8 милиона америчких долара које су саставили стручњаци из Ратног ваздухопловства Боливије (FAB) у постројењима у Коћабамби – добило је зелено светло за укључивање у борбу против илегалне трговине наркотика, изјавио је командант ФАБ-а, Тито Гандариљас у уторак 2. августа, пренела је агенција "Боливијан њуз ејџенси" (Bolivian News Agency).

        "Након интензивног тестирања, ФАБ је дозволио летове шест авиона који ће се делимично користити у операцијама против кријумчарења а делимично за обуку. Ти авиони ће постати важни инструменти за пресретање летелица укључених у кријумчарење," изјавио је Гандариљас.

        Летилице су обезбеђене уз инвестицију и састављене су у Коћабамби од

        Гандариљас је поновио да авиони типа К-8 – за које су високотехнолошки делови увезени из Кине – у стању су да пресретну сваку летилицу која повређује ваздушни простор Боливије или лети без одобрења, "нарочито оне које користе наркобанде". "Са шест модерних К-8 пресретача, ФАБ је повећао своју ваздушну флоту и појачао заштиту суверенитета свог неба," изјавио је боливијски командант. Он је додао да су тим инструктора, пилота и техничког особља обучени у Кини како би руковали и одржавали ове авионе који ће бити стационирани у бази у Коћабамби.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари