„Кина је велика сила без које свет не може“

НЕСВАКИДАШЊА ТУРНЕЈА НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА КИНЕСКЕ АРМИЈЕ – РУСИЈА, УКРАЈИНА, ИЗРАЕЛ

генерали Макаров и Чен врше смотру почасне гарде

  •    Две земље се сложиле да даље унапређују своју војну сарадњу на различитим нивоима и да одржавају стратешку координацију како би се боље носили са новим изазовима и претњама регионалних и глобалних безбедносних питања - наглешено у саопштењу о преговорима

  •    Кина и Русија су стари пријатељи. Зато Кина жели да појача сарадњу са Русијом - рекао у Москви шеф кинеског Генералштаба Чен Бингде

  •    Ми третирамо Народну Републику Кину као велику силу без које се данас не може решити ни један политички процес у Азији или у свету уопште - изјавио шеф руског генералштаба Николај Макаров

     ШЕФ генералштаба Народноослободилачке војске Народне Републике Кине, Чен Бингде, завршио је посету Русији и Украјини и тренутно се налази у Израелу где ће је предвиђен завршетак ове необичне турнеје. У недељу 7. августа у Москви Чен изјавио да је Кина вољна да даље промовише војну сарадњу са суседном Русијом, пренео је кинески лист на енглеском језику Чајна Дејли (China Daily).

     Предводећи кинеску војну делегацију, Чен је започео турнеју шестодневном посетом руских јединица након чега је изјавио да би кинеска војска желела да ради заједно са руским снагама како би даље јачали војне везе, размењивали искуство о изградњи силе и делили достигнућа војне реформе.

     "Кина жели да појача сарадњу са Русијом како бисмо заједнички промовисали изградњу војних снага у обе земље," изјавио је овом приликом Чен.

     „КУЗЊЕЦОВ“ И „АКУЛА

     Током боравка у Русији, Чен је посетио неколико јединица, укључујући и 5. моторизовану гардијску бригаду руске Западне команде стационирану у московском региону Алабино која се сматра репрезентативном јединицом руске војне реформе, пише кинески лист.

     Високи кинески официр је такође посетио носач авиона "Адмирал Кузњецов" као и офанзивну нуклеарну подморницу К-317 Пантера, класе "Акула" (Ајкула), из "пројекта 971" у северном руском граду Мурманску. Бингде је такође посетио седиште руске Северне флоте како и команду Западне армије у Петербургу.

генерал Чен одао почаст палим борцима II светског рата

     Пре овога, Министарство одбране Народне Републике Кине је издало саопштење за јавност у коме се каже да Ченова посета имала за циљ да појача разумевање, пријатељство и сарадњу између армија Кине и Русије.

     Чен је био у посети по позиву шефа руског генералштаба и првог заменика министра одбране, Николаја Макарова, узвративши посету Макарову који је боравио у Кини у априлу 2011. у радној посети.

     "Веома је позитивно што су наши састанци постали регуларни и што на њима, у искреној атмосфери, можемо разговарати и о најтежим проблемима, како регионалним тако онима који су везани за међународну безбедност," изјавио је током сусрета Макаров. "Ми третирамо Народну Републику Кину као велику силу без које се данас не може решити нити један политички процес у Азији или у свету уопште," рекао је шеф руског генералштаба, преносе руски медији.

      "Кина и Русија су стари пријатељи," изјавио је Бингде. "За разлику од неких других земаља, ви (Руси) сте увек задовољни са нашим достигнућима и успесима и ми веома ценимо овакав став," рекао је шеф кинеског генералштаба.

     СТРАТЕШКЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ

     Током састанка је потписан меморандум о одржавању заједничке поморске вежбе у Пацифику.

      А Русија и Кина су у понедељак 8. августа издале заједничко саопштење за јавност о билатералним војним везама, пренела је Новинска агенција Нове Кине (Хсинхуа). Две земље су се сложиле да даље промовишу војну размену на различитим нивоима и одржавају стратешку координацију како би се боље носили са новим изазовима и претњама регионалних и глобалних безбедносних питања, каже се у саопштењу за јавност.

      Две стране ће наставити да одржавају регулалне билатералне антитерористичке вежбе и учествују у војним вежбама унутар оквира Шангајске организације за сарадњу (ШОС), пише у изјави.

     Две војске су такође одлучиле да даље јачају механизме стратешких консултација на највишем нивоу и следећа рунда дијалога ће се одржати у Пекингу крајем 2011. године.

     Поред овога, каже се у заједничком саопштењу за јавност, заједнички напори у области војног образовања и обуци студената ће такође бити појачани у будућности, преноси Хсинхуа.

 

     Заједнички радари, авиони и бродови

     КИНА У УКРАЈИНСКУ ВОЈНУ ИНДУСТРИЈУ УЛАЗИ НА ШИРОМ ОТВОРЕНА ВРАТА

генерал Чен и премијер Азаров

  •      Украјински премијер, Микола Азаров, најавио могућност да Кина и Украјина заједнички граде радаре, бродове и авиотранспортере и нагласио да је Кијев посебно заинтересован за сарадњу између  свог (авиотехничког института) 'Антонов' и Кинеске авиоиндустријске корпорације јер су украјинске војне фабрике већ сада у стању да производе најмоћније авио-моторе на свету

     КИНЕСКА војна делегације коју је предводио шеф генералштаба генерал-потпуковник Чен Бингде је у уторак 9. августа започела званичну посету Украјини.

     Делегација је посетила Команду украјинске ратне морнарице у Севастопољу и сусрела се са њеним командантом адмиралом Виктором Максимовим, његовим првим замеником Серхијем Јелисевим и контраадмиралом Јуријем Иљином.

     Током састанка, две стране су размениле мишљења о јачању војне сарадње између флота ове две земље.

     "Наша војна сарадња са Народном Републиком Кином је почела током 2002. када је један кинески ратни брод први пут ушао у луку у Севастопољу. Пре извесног времена, један број кинеских кадета је завршио студије на Поморској академији "Нахимов" (у Севастопољу) а кинески морнари су ишли на море нашим десантним бродом 'Доњецк'," изјавио је након сусрета Максимов. Он подсетио да је боравио у посети Кини током 2009.

     Први кинески официр, Чен, са своје стране је изјавио да оружане снаге две земље имају велике перспективе за сарадњу, узимајући у обзир тренутни моћан научни и технички потенцијал предузећа одбрамбене индустрије Украјине. Да подсетимо, једна приватна кинеска фирма из Хонг Конга је 1998. године од украјинске морнарице откупила недовршени носач авиона класе "Адмирал Кузњецов" које је носио име "Варјаг". Кинеска морнарица је дорадила овај брод и успешно га поринула у море у среду 10. августа, током посете кинеске војне делегације Украјини (види вест "Совјетски 'Варјаг' у кинеског служби).

     Током посете Севастопољу, кинеска делегације се такође укрцала на велики десантни брод "Константин Олшански".

     Украјински премијер, Микола Азаров, такође се састао са шефом кинеског генералштаба. Разговарали су о могућности да Кина и Украјина заједнички граде радаре, бродове и авиотранспортере. "Нарочито бих желео да вам скренем пажњу на сарадњу у изградњи авиона," изјавио је Азаров за украјинску телевизију. "Ми сматрамо да је неопходно да повећамо сарадњу између нашег (авиотехничког института) 'Антонова' и Кинеске авиоиндустријске корпорације. Наше војне фабрике могу произвести најмоћније моторе на свету," рекао је Азаров.

     "Током последњих година," изјавио је Чен Бингде, "највише руководство наших земаља је размењивао посете. Ово је веома лепа чињеница. Високи кинески војни званичници су спремни на сарадњу са нашим украјинским колегама," додао је он.

     Кинези су у суботу 13. августа отпутовали за Израел где ће се састати са тамошњим шефом генералштаба Бенијем Ганцом.

 

 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари