Хрвати бесни што је Шулц позитивно поменуо Југославију

УЧИНИО ТО У ПРЕДГОВОРУ ЗА ИЗЛОЖБУ ХРВАТСКИХ УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА У БРИСЕЛУ

Мартин Шулц

         КОМЕНТАРИ председника Европског парламента Мартина Шулца на изложби хрватских уметничких дела у Бриселу, изазвали су незадовољство неких хрватских парламентараца, јер је он похвалио бившу Југославију као земљу у којој су уметници могли да стварају уметничка дела „готово неспутано“.

         Шулц је у предговору за изложбу, отворену у седишту Европског парламента, између осталог, написао да је „као несврстана земља бивша Југославија развијала сопствену културну политику, допуштајући уметницима да се слободно изражавају под условом да не стварају смутњу“.

         - Југославија је, зато, заузимала посебно место између Запада и Истока, не само у политичком и привредном, већ и у уметничком смислу, а уметничка дела изложена у Парламенту исказују ову одлику - написао је председник ЕП и додао да је то и важан корак према надвладавању подељености Европе и премошћавању јаза између држава бивше Југославије и ЕУ.

         Иначе, ЕП је хрватска дела откупио за своју уметничку збирку, основану 1980. године, која показује сву разноликост европских култура.

         На те речи реаговала је хрватски посланик из редова ХДЗ у ЕП Дубравка Шуица која је, након отварања изложбе, рекла да је јако изненађена оним што је написано у предговору и најавила да ће се о томе посланици те странке у ЕП обратити заједничким саопштењем.

         - Када се ради о Шулцу, чини се да он још увек мисли да је Хрватска део Југославије, а не у ЕУ. Јако сам изненађена његовим предговором и начином на који је описао Југославију као слободну земљу, а она то није била ни за обичне грађане, а још мање за уметнике - рекла је Шуица.

         И посланик Давор Стиер је „шокиран“, како каже, предговором социјалистичког кандидата и тренутног председника ЕП.

         - Нажалост, председник Парламента Хрватску је заиста представио као део бивше Југославије и с хвалоспевима о некој тобожњој слободи која није постојала... Мислим да је то недопустиво за ову прилику, уместо да се афирмише хрватска култура, да се пишу овакви политички хвалоспеви Југославији. То је потпуни промашај господина Шулца – рекао је Стиер, а пренела Хина.

         Ипак, посланик владајуће Социјалдемократске партије Олег Ваљало стао је у одбрану председника ЕП, рекавши да му се чини да у томе није било политичке намере.

         - Мислим да је Шулцова намера била да у први план стави Хрватску као бившу чланицу Југославије, спомињао је и Словенију, као државе које су као део тадашње Југославије културно доприносиле повезивању Истока и Запада... Чини ми се да није било политичке намере у спомињању Југославије, Хрватске и ЕУ - каже Ваљало.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари