Косорка се не боји Уставног суда, замерки Јосиповића и Брисела

Српске оптужнице поделиле државни врх Хрватске

        ЗАКОН о ништавости српских оптужница је у складу са Уставом и надам се да ће то потврдити и Уставни суд

        Овако је одговорила премијер Хрватске, Јадранка Косор, на молбу да прокоментарише најаву хрватског председника Иве Јосиповића да ће упутити Уставном суду на оцену уставности усвојени Закона о ништавости српских оптужница. Закон којег Јосиповић сматра изузетно штетним, гласовима посланика владајуће коалиције изгласао је Сабор Хрватске, и то из трећег покушаја. Уз њега и Декларацију о извесним питањима сарадње правосудних тела Хрватске и Србије.

        - Председник Републике Хрватске сматра да је ово лош закон, а ниједном речју није ништа рекао о закону Републике Србије из 2003. с допунама из 2010. на који се односи хрватски закон о ништавости који је управо донет. Ја верујем да ће Уставни суд прогласити закон уставним јер он то заиста јесте – рекла је новинарима хрватска премијерка.

        Са друге стране, чак је и Председница Националног одбора за праћење хрватских приступних преговора с ЕУ, Весна Пусић из опозиционе Хрватске народне странке, оценила да закон није добар по хрватске интеграције и да га треба хитно поништити, како би се избегла озбиљна национална криза. Тим пре што је још његов предлог током септембра био критикован из Брисела.

         Ипак, ништа није спречило Косорку да убеди Владу Хрватске да иницирала доношења закона о ништавости оптужница ЈНА и СФРЈ поводом последњих оптужница против 44 држављанина Хрватске, укључујући и неколико ратних руководилаца, за ратне злочине и геноцид на подручју Вуковара 1991. године.

 

Марија М. Зарић
 

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари