ПЕНТАГОН: Биће изучена молба Украјине за проширење војне сарадње

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ИЗМЕЂУ ЧАКА ХЕЈГЕЛА И ВД МИНИСТРА ОДБРАНЕ КИЈЕВСКИХ ПУЧИСТА ИРОРОМ ТЕЊУХА

Чак Хејгл

  • Портпарол Министарства одбране САД контраадмирал Џон КИРБИ: Ми смо, као и досад, заинтересовани да имамо тесне односе са оружаним снагама Украјине и мислим да ћемо на томе радити. Министри Хејгел и Тењух су се договорили да у овом тешком времену наставе дијалог. Министар одбране САД  је потврдио нашу подршку украјинском народу ради очувања суверенитета и територијалне целовитости Украјине

         ПОРТПАРОЛ Пентагона – контаадмирал Џон Кирби – објавио је да се „нова влада Украјине” обратила министарству одбране САД са молбом да „буде проширена војна сарадња две земље”.

         Истовремено је нагласио:  да ће тај предлог „бити изучен у Вашингтону”.

         Кирби је, заправо, све ово рекао поводом телефонског разговора између Чака Хејгела и вд министра одбране кијевских пучиста Игором Тењуха.

         „Њих двојица су први пут разговарали, па је господин Хејгел – открио је Кирби - честитао министру Тењуху именовање. Иначе, у општим цртама су размотрили размотрили – како би оружане снаге САД  могле помоћи  украјинској армији”.

Џон Кирби

         Додао је да је Тењух наводно на то рекао да очекује помоћ за хуманитарне операције и ликвидацију последица елементарних непогода.

         „Хејгел је обећао да ће ту молбу размотрити, али  није било разговора ни о каквим појединостима нити роковима” – изговорио је Кирби.

         Па наставио: „Ми смо, као и досад, заинтересовани да имамо тесне односе са оружаним снагама Украјине и мислим да ћемо на томе радити. Министри Хејгел и Тењух су се договорили да у овом тешком времену наставе дијалог. Министар одбране САД  је потврдио нашу подршку украјинском народу ради очувања суверенитета и територијалне целовитости Украјине. Истовремено је одао признање украјинским оружаним снагама на суздржаности и на томе што нису дозволиле да дође до заоштравања ситуације”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари