Лондонски суд дозволио Асанжу да уложи жалбу на своје изручење Сједињеним Државама

ОД ВАШИНГТОНА НИЈЕ ДОБИО ГАРАНЦИЈЕ ДА ОСНИВАЧ WIKILEAKS НЕЋЕ БИТИ ОСУЂЕН НА СМРТ

* „Супердемократска“ Америка избегла и да обећа да ће Аустралијанцу дозволити да се позове на Први амандман Устава САД који гарантује слободу говора

___________________________________________________________

          ЛОНДОНСКИ суд дозволио је Џулијану Асанжу да уложи жалбу на своје изручење Сједињеним Државама. Одлука је донета након што британска страна није добила потврду америчких власти да ће испоштовати одређене гаранције приликом суђења у САД оснивачу WikiLeaks, објавио је The Guardian.

          Асанж је у САД оптужен за одавање војних тајни и шпијунажу, па би могао да се суочи са 175 година затвора или смртном казном.

          Британске судије су тражиле гаранције од Вашингтона да ће у случају поступка у Сједињеним Државама Асанж моћи да се позове на Први амандман на Устав САД о слободи говора и да неће бити осуђен на смрт. Али, одговор америчке стране није их задовољио, навео је The Guardian.

          Асанж се налази у британском затвору Белмарш, али се није појавио у суду из здравствених разлога.

           Међу присутнима била је и његова супруга Стела, која је рекла да америчком председнику Џоу Бајдену „понестаје времена да уради праву ствар”. Другим речима; да престане да гони њеног мужа.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари