Нобел за медицину Американцима – за откриће рецептора температуре и додира

ДЕЈВИД ЏУЛИЈУС И АРДЕМ ПАТАПУТЈАН ЗА ИСТО СУ 2020. ПОДЕЛИЛИ НАГРАДУ «КАВЛИ»  

* Нобелов комитет саопштио: „Њихова открића откључала су једну од тајни природе, објашјавајући молекуларну основу за осећање топлоте, хладноће и механичке силе што је основно за нашу способност да осећамо, интерпретирамо и интерактивно делујемо“

* Церемонија уручивања награда треба да се одржи 10. децембра – на дан смрти Альфреда Нобеля. Међутим, због пандемије – биће у онлајн формату. Награђени ће добити и 10 милиона шведских круна

________________________________________________________

       НОБЕЛОВА награда за медицину за 2021. додељена је америчким научницима Дејвиду Џулијусу и Ардему Патапутјану - за открића рецептора температуре и додира.

       "Њихова открића откључала су једну од тајни природе, објашјавајући молекуларну основу за осећање топлоте, хладноће и механичке силе што је основно за нашу способност да осећамо, интерпретирамо и интерактивно делујемо са нашим унутрашњим и спољним окружењем", наводи се у саопштењу Нобеловог комитета у Стокхолму.

       Шездесетпетогодишњи Дејвид Џулијус, професор Универзитета у Калифорнији искористио је капасаицин, активни састојак у чили папричицама да идентификује нервне сензоре који дозвољавају кожи да реагује на топлоту.

       Дванаест година млађи Ардем Патапутјан, Американац либанско-јерменског порекла, је професор у институту Скрипс у Сан Дијегу у Калифорнији. Он је употребио ћелије осетљиве на притисак да открије нову класу рецептора који одговарају на механичке стимулансе на кожи и интерним органима.

       "То је заправо нешто што је пресудно за наше преживљавање тако да је то врло важно и дубоко откриће", рекао је Томас Перлман из Нобеловог комитета.

       Перлман је рекао и да је успео да разговора са обојицом лауреата пре него што је вест објављена.

       "Имао сам само неколико минута са њима да разговарам али били су невероватно срећни. Колико сам могао да оценим, били су врло изненађени и мало шокирани можда", рекао је Перлман.

       Прошле године су Џулијус и Патапутјан заједно добили награду „Кавли“ за достигнућа у неуронаукама.

       Са готово идентичним образложењем.

       Нобелову награду за медицину прошле године су добили два америчка и један британски научник за откриће вируса хепатитиса Ц.

       Призање је додељено Британцу Мајклу Хотону и Американцима Харвеју Алтеру и Чарлсу Рајсу.

       По традицији, доделом Нобелове награде за физиологију или медицину почиње недеља доделе Нобелових награда.

       Церемонија уручивања награда треба да се одржи 10. децембра – на дан смрти Алфреда Нобелa. Међутим, због пандемије – биће у онлајн формату.

       Награђени ће добити и 10 милиона шведских круна.

       (Бета – Факти)

     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари