Умро Ремзи Кларк – један од најбриљантнијих и најпоштенијих Американаца

„МИ СРБИ ЋЕМО ГА ПАМТИТИ КАО ЈЕДНОГ ОД НАШИХ НАЈВЕЋИХ ПРИЈАТЕЉА“

* Кларк (1927-2021) је још за време НАТО агресије на нашу земљу организовао друштвени трибунал који је судио за злочине НАТО и тражио његово распуштање.  Са Слободаном Милошевићем се срео и као са председником 1999, и као са хашким сужњем 2001. године

* Допутовао је у Београд и на Видовдан 2001, на нашу молбу, у покушају да спречи Слободаново изручење, али је закаснио неколико сати због маневара ДОС-овог амбасадора у Вашингтону Милана Ст. Протића, који је одбио да му изда визу. Ипак, Ремзи је у подне 29. јуна говорио на митингу испред Скупштине, који је организовао СПС

* Кларк је 1967-1969. био министар правде, односно државни тужилац САД, али је затим био борац против свих америчких ратова, од оног вијетнамског, до данас. Последње три деценије деловао је као оснивач Међународног акционог центра, а последње две деценије као копредседник Међународног комитета „Слободан Милошевић“

________________________________________________

       Владимир КРШЉАНИН, секретар Међународног комитета „Слободан Милошевић“

       ПРОШЛЕ ноћи је у Њујорку, у 94. години, преминуо Ремзи Кларк, копредседник Међународног комитета „Слободан Милошевић“.

       Ремзи је био један од најбриљантнијих и најпоштенијих Американаца савременог доба, човек који је бранећи жртве америчке агресије широм света, спасавао образ и душу Америке.

       Тој племенитој борби је посветио последњих пет деценија свог живота.

       Ми Срби смо имали част да то у пуној мери осетимо и са разлогом ћемо га увек памтити као једног од наших највећих пријатеља.

       Још за време НАТО агресије на нашу земљу, Ремзи Кларк је организовао друштвени трибунал који је судио за злочине НАТО и тражио његово распуштање.

       Са Слободаном Милошевићем се срео и као са председником 1999, и као са хашким сужњем 2001. године.

       Допутовао је у Београд и на Видовдан 2001, на нашу молбу, у покушају да спречи Слободаново изручење, али је закаснио неколико сати због маневара ДОС-овог амбасадора у Вашингтону Милана Ст. Протића, који је одбио да му изда визу. Ипак, Ремзи је у подне 29. јуна говорио на митингу испред Скупштине, који је организовао СПС.

       У Београд је дошао и тужним поводом 2006. и говорио на сахрани Слободана Милошевића.

       Ремзи је последњи пут био у Београду на наш позив 2009, да би говорио на народном митингу на Тргу Републике поводом 10 година од НАТО агресије.

       Било је прохладно увече 24. марта 2009. у Београду, а Ремзи, коме је било 82, није понео ни капут ни мантил. На бину се попео обукавши два сакоа, један преко другог.

       Дивна људска скромност, једноставност и топлина, огромна правничка ерудиција и говорнички таленат, уз шармантни тексашки акценат, красили су га и као младог високог функционера у министарству правде САД у Кенедијевој и Џонсоновој администрацији, и 1967-1969, као министра правде, односно државног тужиоца САД, али и затим као борца против свих америчких ратова, од оног вијетнамског, до данас, укључујући последње три деценије као оснивача Међународног акционог центра и последње две деценије као копредседника Међународног комитета „Слободан Милошевић“.

       Ремзи Кларк је био почасни доктор Београдског универзитета и носилац Сретењског ордена 2. степена.

       Било је огромно задовољство и част дружити се и сарађивати са тим незаборавним, пожртвованим и великим човеком.

       Београд, 10. априла 2021.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари