Човић: АНП је техничко питање које Бошњаци намећу као политичко

УПОЗОРИО ДА НЕ ОСТАЈЕ НИШТА ДРУГО ДО ДА СЕ РЕАЛИЗУЈЕ СПОРАЗУМ ТРОЈИЦЕ ЛИДЕРА

* „Наши дугорочни циљеви, НАТО и ЕУ, не би се требали на било који начин стављати као увјет за успоставу власти“

* „Ми смо за пуну једнакоправност хрватског народа заједно с друга два. Без политичког, конститутивног, једнакоправног хрватског народа нема БиХ. Догоди ли се да хрватски народ нестане с политичке сцене, бојим се да ће тада пут за подјелу БиХ бити посве отворен између друга два народа“

_________________________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Хрватске демократске заједнице (ХЏ) БиХ и Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ Драган Човић изјавио је за Вечерњи лист да споразум потписан с Милорадом Додиком и Бакиром Изетбеговићем није пропао те да треба и даље радити на томе да буде спроведен у целости.

        „Споразум је начињен као цјелина састављена од 7-8 кључних елемената функционирања босанскохерцеговачког друштва у времену испред нас. Ту су ствари од вањске, унутарње, економске политике. Доиста је комплетан. Зато сам увјерен да нећемо склапати нове договоре јер се ради о компромису о пуно тема", нагласио је Човић.

        Говорећи о разлозима за то, оценио је да је реч о различитим тактикама, али да, ипак, не преостаје ништа друго него да се оформи власт.

        "У питању су различите тактике у остварењу неких краткорочних планова и политика људи који су добили шансу да оформе власт. Након договора, бошњачка, односно сарајевска политика, искорачила је и створила кризу, увјерена да ће тако зарадити поене. Очекивали су снажније реакције, али оне су изостале. Зато им не преостаје ништа друго него да се оформи власт", оценио је Човић.

        Одговарајући на питање о блокади избора новог Савета министара због предаје документа везаног за НАТО, председник ХДЗ-а БиХ наглашава да је то техничко питање које се намеће као политичко те да је за њега кључно да је у споразуму речено да се сарадња с НАТО-ом наставља.

        "Евидентно је да је то годишње извјешће, које се веже уз НАТО, кориштено као алат за блокаде. То је техничко питање које се намеће као политичко. Слична се мантра понављала и у вези с војном имовином па се престало говорити о томе. За мене је кључно да смо у споразуму казали да се сурадња с НАТО-ом наставља и да треба поштовати све одлуке. Наши дугорочни циљеви, НАТО и ЕУ, не би се требали на било који начин стављати као увјет за успоставу власти", подцртао је Човић.

        Говорећи о позицији хрватске политике, казао је да  је она крајње уравнотежена између политичког Сарајева и политичке Бањалуке и да ће се наставити на идентичан начин.

        "Нећемо се никоме правдати, него тражити пут да стабилизирамо БиХ. Наша је филозофија промишљања уређена правна држава БиХ. Само у таквој држави најмалобројнијем ће народу бити добро", оценио је Човић.

        Додао је и да нема разговора без легитимног политичког представљања конститутивних народа на свим нивоима.

        "Некада смо имали амбиције направити много веће искораке с измјенама Устава, али то сада није реално. Овакво стање никоме не одговара и морат ћемо наћи компромис око тога, прије свега с бошњачким представницима. Морамо спровести одлуке судова које су донесене, али оне не смију бити запрека. На тисуће одлука Суда у Страсбоургу нису провеле ни земље чланице ЕУ", казао је Човић за Вечерњи лист.

        Одговарајући на упит о предлогу БиХ као грађанске државе, оценио је да је реч о предлогу бошњачке стране те да је он апсолутно непримерен.

        "Ради се о приједлогу бошњачке стране и њима блиских странака. Овђе је апсолутно непримјењив. Желим отворено рећи да смо ми за грађанско друштво које ће штитити највише стандарде права и слобода. Али, истина је и да смо подијељено друштво, а због свих тих разлика једино се може управљати кроз федерализам. Није то наша измишљотина. То је ЕУ, то су Еуропа и њезине сложене државе. Три конститутивна народа једноставно морају бити једнакоправна. Игра на карту бројности и “грађанства” како би се осигурала доминација једног народа неприхватљива је и ризична за БиХ". нагласио је председник ХДЗ-а БиХ.

        Додао је и да без једнакоправног хрватског народа нема БиХ.

        "У бити, ми смо за пуну једнакоправност хрватског народа заједно с друга два. Без политичког, конститутивног, једнакоправног хрватског народа нема БиХ. Догоди ли се да хрватски народ нестане с политичке сцене, бојим се да ће тада пут за подјелу БиХ бити посве отворен између друга два народа". закључио је Човић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари