Човић: Хитно формирати Савет министара - 1. јула истиче финансирање институција БиХ

„НЕ МОЖЕ СЕ ФОРМИРАТИ ВЛАСТ БЕЗ ИЗБОРНИХ ПОБЕДНИКА, А НЕКО ЖЕЛИ КОНТРОЛИСАНУ КРИЗУ“

* „Неко жели направити ситуацију да би се направио додатни политички притисак у БиХ и да би и даље правили кризе и контролисали процесе“

* „ХДЗ је од првог дана након избора, без обзира шта смо мислили о њиховој легитимности, рекао  да треба одмах да успоставимо власт. Створили смо све предуслове. Све остало је игра управо оних који покушавају да траже кривца, а не да реше проблем“

* „Ово са мигрантима није само хуманитарна проблематика, већ и безбедносна и политичка, са тенденцијама које се уклапају у друге политичке игре које имамо у БиХ“

______________________________________________________________________

         ДРАГАН Човић, председник ХДЗ изјавио је данас у Мостару да БиХ улази у дубоку кризу и да у понедељак, 1. јула, истиче привремено финансирање институција БиХ, те позвао на хитно формирање власти.

         Човић је најавио да ће ХДЗ заузети јасан став о даљем учешћу у Савету министара.

         Он је на конференцији за новинаре рекао да постоје све предиспозиције за формирање власти на нивоу БиХ - усаглашена изјава три лидера о уставним и законодавним питањима, као и договорена расподела ресора, али да неко вештачки жели да прави кризу.

         " Неко жели да направи ситуацију са додатним политичким притиском у БиХ да би се и даље правила кризе и контролисали процеси", навео је Човић у паузи заседања Председништва ХДЗ-а БиХ.

         Он је истакао да је став ХДЗ да треба почети процес формирања власти и да је све друго само политизовање.

         Човић је напоменуо да ХДЗ никад неће стати на једну или другу страну, како би неко желео.

         "Идеја о сазивању Дома народа, прво непословнички, па кршењем процедура са документима који имају различите датуме, евидентна је била намера да се ХДЗ увуче у игру два против трећег или тако нешто. ХДЗ је од првог дана након избора, без обзира шта смо мислили о њиховој легитимности, рекао  да треба да одмах успоставимо власт. Створили смо све предуслове. Све остало је игра управо тих који покушавају да траже кривца, а не да реше проблем", напоменуо је Човић.

         Нагласио је да долазе два критична тренутка:

         "Ове седмице истиче привремено финансирање институција БиХ. Моје питање свима је - да ли ћемо имати ново финансирање или, ако већ не радимо, зашто ћемо делити плате. Од понедељка нема финансирања", рекао је Човић.

         Човић је нагласио да ће нови сазив Савета министара бити формиран када се договоре три партнера, СДА, ХДЗ и СНСД.

         Коментаришући информације да постоји план одређених странака да садашњи сазив остане још три године у техничком мандату, те да Дениса Звиздића на челу Савета министара за месец дана замени Мирко Шаровић из СДС-а, Човић је рекао да је евидентно "да осам месеци немамо власт и да то сугерише да имамо игре".

         "Немогуће је направити власт без оних који су политички победници, а да се жели створити криза која би се могла контролисати, то је евидентно“..    

         Он је пренио и став Председништва ХДЗ-а БиХ да институције БиХ не одговарају на задатке у вези са мигрантском кризом.

         "Назнака је да ово није само хуманитарна проблематика, већ и безбедносна и политичка, са тенденцијама које се уклапају у друге политичке игре које имамо у БиХ", навео је Човић.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари