Човић Бриселу: Нећу да седим са два бошњачка члана Председништва БиХ – Џаферовићем и Комшићем

УПОЗОРИО: „ШМИТОВА ОДЛУКА О ФИНАНСИРАЊУ ИЗБОРА РЕМЕТИ СВЕ ОДНОСЕ У БиХ“

* „Упозорио сам и да нећу ставити потпис на било какав документ са два бошњачка члана Председништва БиХ

* Истакао да Хрвати "морају збити редове" и показати да су политички народ, те спречити све оне који су мислили недоношењем измјена Изборног закона створе политички неред након избора

________________________________________________________

           ДРАГАН Човић, председник ХДЗ-а БиХ, изјавио је у Мостару да је Бриселу поручио да неће доћи да седи у истој дворани са два бошњачка члана Председништва БиХ, нити ће ставити потпис на било какав документ са два бошњачка члана Председништва.

           Дакле: са шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем.

           Одговарајући на питање да ли у недељу путује у Брисел, Човић је рекао да је све још у преговорима.

           "Зависи ко ће бити позван, у једној варијанти речено је да ће бити позвани сви председници странака у парламенту БиХ, односно да је то идеја, па потом да ће бити позвана три члана Председништва БиХ. Ја сам врло јасно рекао да нећу седити у истој дворани где седе два бошњачка члана Председништва и да нећу ставити потпис на било какав документ са два бошњачка члана Председништва БиХ", рекао је Човић након седнице председништва ХДЗ-а БиХ.

           Он је поручио да је ХДЗ БиХ и ХНС добио одлуку Уставног суда БиХ која јасно говори да питање Изборног закона БиХ није питање виталног интереса бошњачког народа.

           "У идућу среду имаћемо сједницу Дома народа и то ће бити прва тачка. Уверен сам да ће то проћи. Одлука Уставног суда јасно говори о позицији легитимног представљања конститутивних народа. Ставили смо ад акта жеље неких који причају о грађанској држави и трансформацији БиХ у којој ће се угасити пуни ниво власти, а нама замерају када говоримо о трансформацији БиХ у складу с Уставом", навео је Човић.

           Изјавио је и да наметнута одлука Кристијана Шмита о финансирању општих избора нарушава све односе у БиХ.

           "Имам осећај да је одлука била припремљена унапред", рекао је Човић.

           Он је оцијенио да је одлука и зачуђујућа и потпуно погрешна, као и да је веома јасно скренула пажњу на нефункционисање БиХ.

           Према његовим речима, ако се жели европски пут нема се шта радити наметањем одлука, поготово тамо где је на време реаговала институција.

           Региструјте се на нашем  Telegram   каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари