Човић упозорио Бошњаке: Нема БиХ без хрватског народа

„ХРВАТИ СУ БИЛИ ИЗЛОЖЕНИ ПОКУШАЈУ МАЈОРИЗАЦИЈЕ И МОРАЛИ СУ ДА ОДГОВОРЕ“

* На Опћем сабору ХДЗ у Загребу рекао: У институционално реорганизовање БиХ треба уградити и одлуке Уставног суда БиХ о потпуној уставној равноправности три конститутивна народа. У БиХ не функционишу ни Председништво БиХ, у којем седе два бошњачка члана, ни Савет министара и Парламентарна скупштина БиХ

___________________________________________________________

       ДРАГАН Човић, председник ХДЗ-БиХ, поручио је данас да БиХ нема без хрватског народа и истакао да су Хрвати изложени покушају мајоризације и да су на то морали да одговоре.

       - На ванредној седници Хрватског народног сабора БиХ почетком године послали смо јасан одговор да желимо институционално и просторно реорганизовати БиХ, али у складу са Уставом - рекао је Човић у Загребу на Опћем сабору ХДЗ-а.

       Он је изразио наду да ће се у договору са хрватским премијером и председником ХДЗ-а Андрејом Пленковићем наћи решења за која нико неће моћи да каже да су противуставна, антидејтонска или антицивилизацијска.

       Човић је нагласио да у институционално реорганизовање БиХ треба уградити и одлуке Уставног суда БиХ о потпуној уставној равноправности три конститутивна народа.

       Он је навео да данас у БиХ не функционише ни Председништво БиХ, у којем седе два бошњачка члана, као ни Савет министара и Парламентарна скупштина БиХ.

       - То је искушење које нисмо имали од Дејтона од 1995. године, од рата на оваквом нивоу - рекао је Човић.

       Он је истакао да се општи избори у БиХ одржавају у амбијенту у којем у протекле две године нису успели да промене Изборни закон, додајући да се ХДЗ БиХ организовао и да ће добити изборе.

       Пленковић рекао је да је питање Хрвата у БиХ тема на којој годинама заједнички раде, те су на то концентрисани у свим разговорима са свим партнерима и савезницима.

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари