Der Tagesspiegel: ХДЗ-овце више запалила Томпсонова „Лијепа ли си“ него наступ Меркелове

НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА У ДВОРАНИ „ЦИБОНА“ РЕКЛА ДА ЕУ УГРОЖАВА - НАЦИОНАЛИЗАМ

* Берлински лист указао на упадљиве националистичке тонове песме Марка Перковића Томпсона, који велича усташтво и чији наступи су у више наврата последњих година били забрањени и у Немачкој. Навео је и да немачки гости вероватно нису ни били свесни чија се то песма ори спортском двораном Цибона

* ФАКТИ: Берлински лист - свесно или несвесно - аболира Меркелову и Вебера: тобоже нису ни били свесни да је Томпсонова песма и националистичка и проусташка. Неће бити: неко је у немачкој делегацији (амбасадор у Загребу?) морао знати шта одјекује спортском двораном. Меркеловој могу сметати српски, мађарски или француски национализам, али не хрватски или украјински. То су и за данашњи Берлин - као што су били за Хитлеров- добродошли и корисни национализми. Зато их и да данас потхрањују и `јашу`. На Западу ништа ново! 

____________________________________________________________________

         НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел  била је уз Андреја Пленковића централни говорник на предизборном скупу ХДЗ у загребачкој дворани „Цибона“.

         Обоје су наступили пред око 6.000 људи, а на бини је била биста Фрање Туђмана.

         У дворани су била и многа позната лица: Радојка Шверко, Мирјана Боханец, Мате Булић, Лино Червар, Ћиро Блажевић, Бисерка Петровић и многи други.

         У близини Андреја Пленковића седио је његов заменик Милијан Бркић.

         Скупу је присуствовао и председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

         У музичком делу чуло семитоване су ”Боже чувај Хрватску”, Томпсонова пјесма ”Лијепа ли си” која је изазвала `делиријум` међу ХДЗ-овцима.

         Аплаудирали су и Меркеловој која је на хрватском почела и завршила говор у којем се заузела за мир у Европи који гарантујеа Европска унија:

         „Европа је пројект слободе и морамо радити да сви имају иста права и да очувамо мир и слободу. Национализам покушава да уништи Европу. Против тога се морамо борити“.

         Посебно је указала да у Немачкој живи 100.000 Хрвата и оценила да су они мост сарадње две земље, али и упозорила да се мора радити и на томе да „сви у Хрватској имају благостање".

         Немачки медији су већ искоментарисали њено присуство скупу ХДЗ.

         Der Tagesspiegel је објавио да су њен наступ засенили упадљиви националистички тонови песме "Лијепа ли си" Марка Перковића Томпсона, који велича усташтво и чији наступи су у више наврата последњих година били забрањени и у Немачкој.

         Дојче веле преноси да овај берлински лист пише да немачки гости вероватно нису ни били свесни чија се то песма ори спортском двораном „Цибона“.

         Лист се осврнуо и на говор Карла Реслера, носиоца листе ХДЗ на европским изборима.

         "Уместо да говори о будућности Европе, младалачки носилац листе ХДЗ-а је ношен овацијама публике радије причао о 'највећој трагедији хрватског народа' у аустријском Блајбургу", пише немачки медиј.

         Der Tagesspiegel додаје да "ни почасном говорнику Манфреду Веберу очито није сметало исцрпно величање утемељитеља странке и државе Фрање Туђмана, који је постхумно пред УН-овим судом за ратне злочине проглашен чланом ''криминалне групе'' за етничко чишћење Херцеговине током рата у Босни".

         Frankfurter Algemeine Zitung (FAZ) пише да је Немачка "партнер Хрватске и са знатним нуспојавама".

         Указао је на исељавање десетина хиљада Хрватица и Хрвата након уласка у ЕУ 2013.

         "Исељавање почиње озбиљно оптерећивати социјалне систем", пише FAZ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари