ХНС: Главна бошњачка партија жели елиминисање небошњака са свих положаја у БиХ

ХРВАТСКИ НАРОДНИ САБОР: ПРЕДСЕДНИШТВО СДА ИМА 18 ЗАХТЕВА ЗА НАСТАВАК ДИСКРИМИНАЦИЈЕ

* „СДА је лансирала својеврсни унитаристички манифест. Вруће бх љето очигледно је инспирисало представнике СДА да представе 18 закључака којима, вјеровали или не, опет `спашавају` БиХ”

* „Приједлог измјена Устава и Изборног закона БиХ, који су доставили представници СДА, приједлог је који не рјешава апсолутно ниједно отворено политичко питање, те додатно ствара оквир за стварање једнонационалне бошњачке политичке и институционалне дискриминације и доминације

____________________________________________________

        ХРВАТСКИ народни сабор БиХ саопштио је да закључци Председништва СДА представљају “18 унитаристичких захтјева за наставак дискриминације, овладавањe правосуђем и елиминисањe небошњака из свих елемената друштва у БиХ”.

       “У тренуцима када у БиХ постоји никад већа потреба за снажним дијалогом због свих отворених политичких питања о реформама изборног законодавства, али и новонасталих политичких околности због наметања одредби од бившег високог представника, СДА је избацила својеврсни унитаристички манифест. Вруће бх љето очигледно је инспирисало представнике СДА да представе 18 закључака којима, вјеровали или не, опет `спашавају` БиХ”, сматрају у ХНС-у.

       ХНС БиХ је одбацио настојања СДА да Споразум из Мостара елиминише из свих будућих разговора које је управо председник СДА Бакир Изетбеговић потписао прошле године.

       “Ако Изетбеговићу етичка начела придржавања договореног и потписаног Споразума представљају мртво слово на папиру, свједоцима тог споразума (сви релевантни представници међународне заједнице у БиХ) етика и дипломатска култура не дозвољавају игнорисање нечега што су властитим именима парафирали”, истакли су из ХНС-а.

       Предлог измена Устава и Изборног закона БиХ, који су доставили представници СДА, предлог је који не решава апсолутно ниједно отворено политичко питање, те додатно ствара оквир за стварање једнонационалне бошњачке политичке и институционалне дискриминације и доминације, сматрају у ХНС-у.

       “Очекујемо снажну укљученост и максималну озбиљност што хитније, уколико су представници СДА заиста озбиљни политички званичници”, наведено је у саопштењу.

       Из ХНС-а су поздравили позиве на јачање представничке демократије, на шта представници ХНС-а, како су истакли, већ две деценије константно позивају – темељ представничке демократије огледа се кроз легитимно политичко представљање као израз политичке воље у складу с Уставом. Устав БиХ јасно, концизно и недвосмислено препознаје конститутивне народе као темељ политичког, друштвеног и сваког другог живота у БиХ у кључним институцијама на свим нивоима власти.

       Хрватски народни сабор БиХ осудио је “константне притиске на правосудни систем којима `дубока држава` настала у параобавјештајним и политичким бошњачким круговима врши ударе на рад главног тужиоца”.

       “Демократска друштва не смију подлећи притисцима одређених кругова који желе потпуну контролу над трећим стубом власти, доводећи у животну опасност представнике правосуђа, што је недопустиво и тражи конкретне реакције свих релевантних институција које морају заштитити рад правосуђа и омогућити потпуну транспарентност”, навели су из ХНС-а.

       На седници Председништва СДА јуче је донесено 18 закључака. Међу њима је позив ОХР да стави ван снаге Закон о непримењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка који је недавно усвојила Народна скупштина Републике Српске, али и оцена о “непрофесионалном и пристрасном” раду Тужилаштва БиХ са Горданом Тадић на челу и став да је предлог Правног тима СДА за измене Устава БиХ и Изборног закона БиХ добра основа за постизање коначног решења кроз преговоре свих парламентарних странака.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари