Хрватски ветерани траже забрану наступа српских певача на Рујанфесту у Загребу

ТВРДЕ ДА СУ ДЕВЕДЕСЕТИХ ПОДРЖАВАЛИ „ВЕЛИКОСРПСКУ АГРЕСИЈУ НА ХРВАТСКУ

* Смета им што су организатори позвали Бајагу, Мирослава Илића, Секу Алексић, Жељка Јоксимовића, Жељка Самарџића и Слободана Вељковића - Цобy

__________________________________________________________________

        ЗАГРЕБАЧКА заједница удружења хрватских ветерана (ХВИДРА) на челу са председником Антоном Тандаром, позвала је на бојкот манифестације Рујанфест због наступа српских певача.

        Они траже забрану наступа оних који су, како кажу, за време "великосрпске агресије" певали четничке песме и исказивали подршку "великосрпској агресији на Републику Хрватску".

        Загребачки ветерани су, пише хрватски портал Новости, осудили поступак организатора Рујанфеста, на којем су заказани наступи и неких извођача из Србије, међу којима су Бајага, Мирослав Илић, Сека Алексић, Жељко Јоксимовић, Жељко Самарџић и Слободан Вељковић - Цобy.

        Према саопштењу ХВИДРЕ, осим избора певача смета им и овогодишњи слоган Рујанфеста.

        "У главном граду Лијепе наше, за чији смо се суверенитет борили, организатори, некад културне глазбене манифестације, одлучили су да угосте српске фолк пјеваче под слоганом Помакни своје границе забаве", наводи се у саопштењу, пренeо је хрватски портал Новости.

        Највећи им је проблем, наводи се, реч "граница" јер их подсећа на деведесете "када су дали своју младост, здравље и животе како би сачували границе своје земље", па даље у обраћању настављају полемику о истом појму.  

        "Данас, две деценије касније, у нашој метрополи организатори правдају свој гнусан избор извођача под истим слоганом, покушавајући притом да помере наше културолошке границе. Позивамо наше суграђане да нам се придруже у бојкоту певача који нису с нашег поднебља, те таквим примером изразе своје незадовољство, како би организатор убудуће узео у обзир наше ставове и на нашем Рујанфесту позвао музичаре у оквиру наших културних, територијалних и идеолошких граница", пишу загребачки ветерани.

        На крају су, наводи се, позвали и све меродавне институције да, како кажу, раде свој посао и "забране наступ певачима који су за време великосрпске агресије певали четничке песме и исказивали подршку великосрпској агресији на Републику Хрватску".

        Истовремено, Дарко Фучек, организатор Рујанфеста, одговорио је на захтев ХВИДРА.

        ''Могу само рећи колегама из ХВИДРА-е да сам и ја '91. био у униформи и да ми је то тад било апсолутно нормално, али данас 2019. ми је нормално да радим као привредни субјект, да плаћам порез, да не кршим законе Републике Хрватске и да сви ти извођачи који су овдје на неки начин су дозвољени и доступни на тржишту'', одговорио је Фучек, преноси Индекс.

        Додао је да Град Загреб није финансијски помогао организацији иако се на интернетским страницама фестивала наводи као партнер.

        На Рујанфесту су још најављени и Маја Шупут, Плави оркестар, Едо Маајка и Петар Грашо.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари