Захарова: Запад Наваљног финансирао преко својих амбасада у Москви

НАЈВИШЕ НОВЦА ДОБИО ПРЕКО ДИПЛОМАТСКИХ ПРЕДСТАВНИШТАВА САД И НЕМАЧКЕ

* Марија ЗАХАРОВА: Шема финансирања била је проста. Стране амбасаде у Русији ангажовале су руске држављане за одређене послове, исплаћивале им новац, а затим су они прослеђивали та средства одређеним структурама (Наваљног)“

_________________________________________________________

       ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова РФ Марија Захарова изјавила је да су западне земље финансирале „структуре блогера Алексеја Наваљног“ - преко својих амбасада у Москви.

       Прво је указала да је руски „Комитет за заштиту националних интереса“ 3. септембра представио резултате истраге која је показала да се пројекти Наваљног финансирају „преко запослених у амбасадама страних држава“.

       Захарова је на резултате тог истраживања одреаговала речима:

       „Вау! Прочитала сам у том истраживању да је међу онима који су спонзорисали пројекте Наваљног било на десетине запослених у страним амбасадама у Русији. Одлучила сам да разјасним да ли је то тачно. Испоставило се да то није фејк - све је потврђено. А шема финансирања била је: стране амбасаде у Русији ангажовале су руске држављане за одређене послове, исплаћивале им новац, а затим су они прослеђивали та средства одређеним структурама (Наваљног)“.

       Највише таквих "донација" добио је преко дипломатских представништава Сједињених Држава и Немачке.

       Захарова је још додала: „Запослени у амбасадама Канаде, Француске, Шпаније и других земаља НАТО такође су учествовали у овој забавној вртешки. А замислите каква хистерија би завладала на Западу да је Русија тако поступала на њиховој територији. Да је преко запослених у својим мисијама у иностранству предавала новац, на пример, републиканцима у Сједињеним Државама или Каталонцима у Шпанији? Вриска би се разлегала планетом“.

       Подсетила је да су десетине руских дипломата након америчких избора 2016. биле протеране из земље, уз образложење да су се мешале у изборни процес, а да за то све до данас нису понуђени никакви докази.

       Државни органи Русије су Штаб Наваљног и Фонд за борбу против корупције 6. августа прогласили за стране агенте, а потом и за екстремистичке организације и забранили.

       Надлежни московски суд је истовремено одлучио да имовину Фонда, која остане након намиривања његових поверилаца, пренесе у власништво државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари