„Непријатељи хоће раздор између шиитских и сунитских муслимана”

Тако је говорио Ахмадинеџад (11)      

 

   АПРИЛА 2011,  током посете катарског престолонаследника Тамима ал-Танија Ирану, Ахмадинеџад је скренуо пажњу на "завере и планове непријатеља" да изазову раздор између шиитских и сунитских муслимана у региону.

   "Током последњих деценија, непријатељи су стварали игру типа 'лево-десно' у региону како би обманули муслимане," изјавио је он за агенцију Фарс, додајући да непријатељи спроводе политику "завади па владај" у региону. Тако што врше анти-иранску и анти-шиитску пропаганду.

   Ахмадинеџад је овом приликом додао да је један од главних циљева непријатеља на Блиском истоку да поделе земље у региону на разноразне групе како би њима лакше владали. Непријатељи, рекао је Ахмадинеџад, "охрабрују муслимане да убијају своју браћу, спречавајући их да разматрају злочине које ционистички режим систематски чини против палестинских муслимана".

   А на маргинама Међународне конференције о "Глобалној борби против тероризма", током сусрета са шефом диломатије Омана Јусуфом бин-Абдалом 25. јуна, ирански председник је упозорио на "хегемонистичке силе које следе своје империјалистичке циљеве у региону" под плаштом заштите људских права.

   "Све државе у региону би треба ду буду опрезне и не би смеле да дозволе извесним западним владама да спроводе своје империјалистичке циљеве у региону," изјавио је он. "Треба да знају да ће пре или касније постати плен империјаличког размишљања хегемонистичких сила," додао је Ахмадинеџад.

   У другом сусрету, овога пута са председником Таџикистана Емомалијем Рахмоном, Ахмадинеџад је подвукао да борба против тероризма захтева међународну одлучност. Он је додао да би земље у региону чије се културе преплићу "могле играти ефикасну улогу у искорењивању тероризма и екстремизма кроз јачање свеукупних веза", пренела је иранска телевизија Прес ТВ.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари