ДЈБ: Вучић да распише нове изборе – РИК пропустила законски рок

ПОКРЕТ УКАЗУЈЕ ДА ЈЕ БИЛА ДУЖНА ДА ЗА 96 САТИ УТВРДИ КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ, А ДА ТО НИЈЕ УЧИНИЛА

         ПОКРЕТ Доста је било (ДЈБ) оценио је да председник Србије у складу са Уставом и законом треба поново да распише парламентарне изборе, јер је Републичка изборна комисија (РИК) пропустила да у законском року утврди резултате избора и број гласова за сваку листу појединачно.

        У саопштењу, тај покрет је навео да је у складу са чланом 78 Закона о избору народних посланика, РИК дужна да у року од 96 часова од затварања бирачких места утврди и укупан број бирача уписаних у бирачки списак, број бирача који су гласали, број неупотебљених као и број неважећих гласачких листића.

        По закону, РИК о свему томе треба да сачини и посебан записник, али то није учињено у законом прописаном року, па је неопходно поништавање парламентарних избора и расписивање нових, оценио је ЂБ.

        Како се у саопштењу наводи, РИК треба одмах да обустави све радње у вези са спровођем избора и да констатује да је пропустила императиван рок из члана 78 Закона о избору народних посланика, те да није могуће окончати изборни процес у складу са законом.

        "Сама чињеница пропуштања преклузивног рока из члана 78 Закона о избору народних посланика значи да цео изборни процес више није у складу са законом, па га и није могуће спровести до краја. Једино могуће решење у складу са Уставом и законом је расписивање нових избора за народне посланике", констатовао је ЂБ.

        У саопштењу се наводи да је председник РИК-а 25. јуна "око 11 часова пред камерама упозорио чланове Републичке изборне комисије да истиче рок за утврђивање чињеница из члана 78 Закона и да до 20 часова тог дана РИК мора да утврди резултате избора, али и поред тога још увек није поступљено по законском захтеву.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари