Британски научник тврди да је мистериозни «Војнићев манускрипт» написан на прото-романском

ГЕРАРД ЧЕШИР:  НАПИСАН ЈЕ ПОЛОВИНОМ 15. ВЕКА КАО МЕДИЦИНСКИ И ИСТОРИЈСКИ ЗБОРНИК

* Тврди да је већ дешифровао неколико десетина реченица и опис ерупције вулкана. Манускрипт су урадиле монахиње Доминиканског реда за краљицу Арагона Марију Кастиљску

_________________________________________________________________________

         БРИТАНСКИ лингвиста Герард Чешир са Бристолског универзитета објавио је да је успео да дешифрује мистериозни „Војнићев манускрипт“. Текст од 240 страница над којим стручњаци `разбијају главе` већ дуже од једног века.

         Чешир тврди: „Манускрипт је написан на прото-романском језыку који је предак језика који се данас говоре у Португалу, Француској, Шпанији и другим земљама. Тај језик је био у широкој употреби у средњем веку између северозападних обала Медитерана и Атлантика. Међутим, црква и образовани су користили латински, па на њему готово нико није писао. Зато је и нестао без трага“.

         Пољски трговац Вилфрид Војнић купио је мистериозни рукопис 1912-те. Написан је „непознатим симболима“ за које су неки тврдили да су „шифровани подаци“, а други – да текст никада неће бити одгонетнут и прочитан.

         Сада, по завршетку истраживања, тврди:

         „Убрзо сам схватио да манускрипт није шифрован, већ да је написан на језику који је користио нама познате и непознате симболе. у њему није било великих слова, двојних сугласника ни запета. Додуше, уз неке симболе су стајали знаци налик на ознаке за акценте и на интерпункцију. У тексту постоје и дифтонзи и трифтонзи, а веома сложени самогласници“.

         Чешир је успео – бар тако тврди – да прочита неколико десетина реченица и описа и да `улови` смисао.

         Открива да је оно што је досад дешифровао нека врста медицинског зборника и својеврсне историјске енциклопедије.

         Војнићев манускрипт су - наводи Чешир – средином 15. века урадиле монахиње Доминиканског реда за краљицу Арагона Марију Кастиљску.

         У тексту се говори и о ерупцији вулкана на острву Вулкано  1444-те године и о спасавању оних који су преживели ту катаклизму.

         Чешир намерава да дешифрује и преосталих 200 страница и да сачини речник протороманског језика.

         Истовремено ће „проучити и теорије колега који су се бавили манускриптом“.

         Група британских научника која ради на Универзитету Алберта у Канади тврди да је манускрипт написан на хебрејском, а вођа те истраживачке групе, Грег Кондрак, каже да прва реченица највероватније гласи: "Она је дала препоруке свештенику, глави куће, мени и људима."

         "Дошли смо до реченице која је граматички исправна и може се протумачити. То је чудна реченица за почетак текста, али свакако има смисла", рекао је Кондрак.

         Он је користио статистичко превођење за које тврди да је 97 посто тачно.

         Ко год да је у праву, након Војнићеве смрти 1930. године манускрипт је променио неколико власника, али је на крају, крајем 60-их година, поклоњен америчком Универзитету Јејл.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари