Група данских научника: Рођени после 2000. живеће у просеку по сто година

ВИШЕ ГРУПА НАУЧНИКА У СВЕТУ РАДИ НА – ПОДМЛАЂИВАЊУ ЋЕЛИЈА ЉУДСКОГ ОРГАНИЗМА

* Научници британског Ексетерског универзитета на старе људске ћелије делују росвератролом, супстанцом коју садрже црно грожђе, црно вино, купине и црна чоколада. Показало се да ресвератрол уме да активира гене који стимулишу активност такозваних фактора сплајсинга, сазревања рибонуклеинске киселине (РНК). Гашење тих фактора даје импулс процесу старења. Британци тврде да ће успоравање старења бити довољно производити препарат са високом концентрацијом ресвератрола

___________________________________________________________________

         ГРУПА данских научника објавила је да ће рођени после 2000-те године у просеку живети око 100 година.

         Такође: да ће у старијим годинама бити много здравији и виталнији од данашњих стараца.

         Данци, наиме, тврде да ће уускоро решити проблем старења организама јер експерименти са подмлађивањем ћелија људског организма већ дају добре резултате.

         На подмлађивању ћелија и успоравању старења раде, међутим, и други.

         Руси су у Медицинско-генетском центру у Москви успели да накратко подмлађују ћелије помоћу фулерена, супстанци које се у природи налазе само у шунгиту и метеоритима.       

         Њихово антиксидантно дејство је несумњиво, али је проблем што се фулерени не растварају у води, а Руси су успели да лабораторијски произведу раствориве фулерене (молекула најпростијег има 60 атома угљеника).

         Ефекат је био очекиван: њихово антиоксидантно дејство није изостало, али је трајало само 48 сати. Потом су ћелије опет почињале да синтетизују активни кисеоник који им је потребан за међућелијску сигнализацију.

         Научници британског Ексетерског универзитета су кренули другим путем. Они су на старе људске ћелије деловали росвератролом, супстанцом коју садрже црно грожђе, црно вино, купине и црна чоколада. Показало се да ресвератрол уме  да активира гене који стимулишу активност такозваних фактора сплајсинга, сазревања рибонуклеинске киселине (РНК). Гашење тих фактора даје импулс процесу старења.

         Британци тврде да ће успоравање старења бити довољно производити препарат са високом концентрацијом ресвератрола.

         Амерички Хјустонски методистички истраживачки институт саопштио је да је отишао и даље. Да је успео процес старења `убаци у рикверц`.

         Навео је да су његови сарадници РНК-терапијом успели да продуже теломере ћелија који омогућавају њихово удвајање.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари