Откривена незамисливо мала жива бића: 150 их стаје унутар једне бактерије ешерихије коли

НЕКИ НАУЧНИЦИ СУ ИХ ВЕЋ НАЗВАЛИ „МИКРОБИМА СА ОНЕ СТРАНЕ ГРАНИЦЕ ЖИВОТА“

Џил Банфилд

  • „Незамисливе“ имају обим од једва 0,009 кубног микрометра, другим речима - да су толико мале да 150.000 таквих микроорганизама стаје на врх једне једине људске длаке

        ГРУПА микробиолога из више земаља пронашла је „незамисливо мала жива бића“ - објавио је часопис Nature Communications.

        У обичној стајаћој води пронашли су бактерије које су „неколико пута мање него што се досад сматрало за минималну границу живота“.

        Једна од њих - Џил Банфилд са Универзитета калифорнија из Берклија - изјавила је:

         „Те екстрамале бактерије могу бити први откривени примерци из света микроба о којима ми практично ништа не знамо. Веома су тајанствене. Наишли смо на њихово присуство у многим колонијама других микроба и сви су изгледи да ове незамисливо мале бактерије играју важну улогу у заједницама микроба и у функционисању екосистема. Засад не разумемо чиме се баве  и каква је њихова улога“.

        Банфилд и њене колеге су до открића дошли уз помоћ моћног електронског микроскопа. И: уверени су да су већ померили научне представе о крајње могућој сићушности живота, односно - о томе после које границе живот више није могућ.

        Досад је тајм „минимум минимума“ подразумевао једну „најмању ћелију“ која садржи генетски материјал и неколико рибозома.

        На томе је слагање међу микробиолозима прстајало, а почињале су дискусије: колико ти минимални елементи могу да буду „спресовани“. Група Банфилдове је трагала за одговором управо на то питање.

        Ради тога су напрвили специјални систем филтера који нису пропуштали ништа веће 0,2 микрона.

        Банфилдова тврди да „незамисливо мале бактерије“ имају обим од једва 0,009 кубног микрометра, другим речима - да су толико мале да 150 таквих микроорганизама стаје унутар једне једине ешерихије коли, а 150.000 на врх једне људске длаке.

        Неки научници су ове бактерије већ назвали - „микробима са оне стране границе живота“.

        Прва изучавња њиховог генома показала су да припадају трима групама мало изучених бактерија - OD1, WWE3 и OP11.

        Међутим, половина њиховог генома има необичну структуру чија улога остаје тајна. Мала „дужина“ њихових генома - од свега милион генетских „слова“-нуклеотида - неке истраживаче наводи на помисао да ове бактерије можда не могу да живе одвојено од других, већих.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари