Свако ће ускоро моћи да има свог дигиталног двојника који ће помагати његовом лечењу

СВЕТ СЕ КРЕЋЕ КА ГЛОБАЛНОМ СИСТЕМУ МЕДИЦИНАСКОГ МОНИТОРИНГА СА МРЕЖОМ НЕУРО-АГЕНАТА

* Податке ће обезбеђивати минијатурни мобилни апарат са сензорима који ће стално `регистровати`брзину дисања, артеријски притисак, температуру тела, рад среца (кардиограм) и још понешто

* Свакоме ће његов `неуро-агент` давати савете у дијапазону од `морате се добро испавати`до `неопходна вам је хитна консултација са кардиологом`. Све до „хитно позовите хитну помоћ“

* Реализација пројекта почеће од прављења неуро-агената за људе који болују од дијабетеса и срчаних обољења која изискују сталну контролу

______________________________________________________________________

         СВАКИ човек ће ускоро – захваљујући развоју вештачке интелигенције – моћи да има свог дигиталног двојника.

         Виртуелни аналог властитог организма.

         Персонални мобилни сензори у реалном времену ће слати медицинске податке на персонални акаунт пацијента, а специјални програм ће их обрађивати. То ће омогућити не само праћење здравственог стања сваког појединца са „дигиталним двојником“, него и прогнозирање ризика да дође до појаве и развоја одређених болести.

         Пројекат у чијем средишту су „неуро-двојници сваког човека“ – дело су руских научника из Нижњег Новгорода, али утиру пут појави глобалног система са таквим медицинским мониторингом.

         „Дигитални двојници“ прво ће потпуно истиснути `лекарске картоне`. За њих ће бити потребни додатни подаци, а обрађиваће их вештачка интгелигенција.

         Податке ће обезбеђивати минијатурни мобилни апарат са сензорима који ће стално `регистровати`брзину дисања, артеријски притисак, температуру тела, рад среца (кардиограм) и још понешто.

         Све ће то бити отпремано на сервер на којем ће се налазити медицински картон пацијента са унетим свим дијагнозама и лекарским опажањима и препорукама.

         Наредни корак биће обрада свих добијених података помоћу „мрежног неуро-агента“ (личне неуро-мреже) која ће давати прогнозу здравственог стања пацијента.        

         Свакоме ће његов `неуро-агент` давати савете у дијапазону од `морате се добро испавати`до `неопходна вам је хитна консултација са кардиологом`. Све до „хитно позовите хитну помоћ“.

Александар Горбањ

         Водећи научник лабораторије за сложене анализе  Нижњеновгородског државног универзитета „Лобачевски“ – др Александар Горбањ, који истовремено предаје на универзитету британског града Лестера – о целом пројекту додатно открива:

         „Предвиђено је да персонални неуро-агенти имају везу између себе и да размењују искуства. на тај начин ће бити створен колективни адаптивни разум који ће чинити огроман број малих система вештачке интелигенције. Ти системи ће бити способни за самообуку чему ће доприносити и њихова повезаност са агентима других пацијената“.

         Горбањ у овом контексту указује: „За прављење гигантске неуромреже, били би потребни гигантски рачунарски ресурси, па би пројекат постао прескуп, а и прекомпликован за техничку реализацију. Наше неуро-мреже агенти ће функционисати преко невеликих мобилних биометријских сензора“.

         Реализација пројекта почеће од прављења неуро-агената за људе који болују од дијабетеса и срчаних обољења која изискују сталну контролу.

         Неуро-двојници треба да знатно растерете лекаре и да подигне ниво медицинске заштите захваљујући, поред осталог, појави „аутоматских прогноза“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари