Путин: Американци раде на хиперсоничном оружју, а ми већ на - противотрову

ГОДИШЊА МЕГА-КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ

* Владимир Путин рекао да „стабилан развој земље много вреди“, а да још није одлучио хоће ли се и 2024-те кандидоватзи за шефа државе

* Одговарајући на питање новинара Би-Би-Си, рекао је: Да ли смо ми бели и чисти? У поређењу са вама - да, јесмо. Ми смо од одређеног совјетског диктата ослободили државе и народе који су желели да се независно развијају. Чули смо ваша уверавања да се НАТО неће ширити према истоку, али нисте испунили та обећања. Суочили см осе са два таласа ширења НАТО према нашим границама“

* „Трка у наоружању је у току, али смо ми за преговоре. Русија није имала други избор него да створи оружје које ће заобићи амерички нуклеарни кишобран, јер би у супротном наш  нуклеарни потенцијал био практично обезвређен. Овако, амерички систем противракетне одбране није препрека за наше ново наоружање

* Оценио да ће односи са Бајденом у великој мери зависити од његове нове администрације“: Постоји стара изрека да краља игра свита. Бајден је врло искусан, читав живот је у политици. Он је већ одредио кандидате за кључне функције. Знамо све те људе, са њима смо, на овај или онај начин, радили и не очекујемо изненађења

________________________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин је изјавио да још није одлучио да ли ће се 2024-те поново кандидовати за председника Русије.

       На својој већ традиционалној предновогодишњој конференцији за медије, на ту тему је још рекао:

       „Држим се универзалног правила: ако нешто иде добро и ако је то добро и за земљу – зашто да не. Али, ако нешто не иде како треба – онда у то не треба ни улазити. Дакле:  још се нисам одлучио поводом председничких избора који ће бити 2024-те. Да, стабилан развој земље много вреди. Формално, народ је (гласањем за уставне промене) дао дозволу за моју кандидатуру. Ипак, видећу да ли ћу то учинити или не“.

       Путин је током своје мега-конференције позвао Запад да нормализује односе са Русијом. Одговарајући на питање новинара Би-Би-Си, рекао је:

       „Да ли смо ми бели и чисти? У поређењу са вама - да, јесмо. Ми смо од одређеног совјетског диктата ослободили државе и народе који су желели да се независно развијају. Чули смо ваша уверавања да се НАТО неће ширити према истоку, али нисте испунили та обећања. Суочили см осе са два таласа ширења НАТО према нашим границама“.

       Путин је истакао да је Русија била принуђена да одговори стварањем нових врста оружја на нове претње које су се појавиле након распада СССР:

       „Да ли смо се ми повукли из споразума о противракетној одбрани? Нисмо то урадили. Сједињене Државе су се повукле из Споразума о ракетама средњег и малог домета и из Споразума о отвореном небу. „Шта ми треба радимо? Да останемо у овом другом споразуму, па да, рецимо, ваша земља као чланица НАТО прелеће преко Русије и снимљено прослеђује Америци, а да ми такву примику немамо?! Па зар мислите да сте само ви паметни?“

       Путин је сугерисао Вашингтону да важење споразума СТСРТ-3 буде продужено бар за још годину дана, а да се та то време воде преговори:

       „Свесни смо да само Русија има хиперсонично оружје и да то мења ситуацију у свету. Нисмо против узимања те околности у обзир, али засад са нама уопште нико о томе не разговара. Трка у наоружању је у току, али смо ми за преговоре“.

       У наставку је указао: „Русија није имала други избор него да створи оружје које ће заобићи амерички нуклеарни кишобран, јер би у супротном наш  нуклеарни потенцијал био практично обезвређен. Овако, амерички систем противракетне одбране није препрека за наше ново наоружање. Сједињене Државе развијају концепцију муњевитог високопрецизног удара, али засад немају хиперсонично оружје.

       Признао је да ће и Американци доћи у посед хиперсоничног оружјаа да ће Русија за то време радити на „противотрову за хиперсонично оружје других водећих војних сила света“

       „Сигуран сам да ћемо у томе успети, На добром смо путу, активно на томе радимо. Много смо добили са ракетом Циркон. А где ће бити ракете? У неутралним водама. Израчунајте њихов домет и брзину и све ће вам постати јасно“.

       Путин је у овом контексту навео речи Мачка Леополда: „Момци, хајде да живимо сложно“.

       Оценио је да ће односи са новоизабраним председником САД Џозефом Бајденом „у великој мери зависити од његове нове администрације“:

       „Постоји стара изрека да краља игра свита. Бајден је врло искусан, читав живот је у политици. Он је већ одредио кандидате за кључне функције. Знамо све те људе, са њима смо, на овај или онај начин, радили и не очекујемо изненађења“.

       Портпарол руског лидера, Дмитриј Песков, открио је у међудремену да још није у плану ни Путинов телефонски разговор са Бајденом или Доналдом Трампом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари