Путин: Формирали смо „резерву“ која ће помоћи Белорусији ако ситуација почне да измиче контроли

ОТКРИО ДА ЈЕ ХАПШЕЊЕ 33 ГРАЂАНА РФ У БЕЛОРУСИЈИ БИЛО ЗАЈЕДНИЧКА ОПЕРАЦИЈА УКРАЈИНЕ И САД

* Прецизирао да је `резерва` формирана од руских безбедњака и припадника правосуђа и нагласио: Неће бити коришћена све док екстремистички елементи који се крију иза политичких парола, желим да ово нагласим, не почну да пљачкају, пале аутомобиле, куће, банке, да заузимају административне зграде

* Поводом `војне компоненте` је открио: „Постоје споразуми у којима је прецизирано да све државе чланице ОДКБ, укључујући Савезну државу, треба једна другој да притекну у помоћ у заштити суверенитета, спољних граница и стабилности. Александар Григоријевич је поставио питање пружања одговарајуће помоћи ако буде потребно. Рекао сам му да ће Русија испунити све своје обавезе. Међутим, полазимо од претпоставке да ће сви проблеми Белорусије бити решени мирним путем“

* „Сматрам – нагласио је  да се према догађајима у Белорусији понашамо много суздржаније и неутралније него многе другр земље. Него Европљани и Американци

 ___________________________________________________________________

      ВЛАДИМИР Путин је оценио да се правосудни систем и полиција Белорусије према учесницима протеста у Минску и другим великим градовима те земље држе „прилично суздржано“.

       У интервјуу телеканалу «Россия 1», открио је да је – на молбу белоруског председника Александра Лукашенка – наложио да се од руских безбедњака и припадника правосуђа „формира резерва која ће, ако буде потребно, бити послата у помоћ Белорусији“:

       „Договор је да се та резерва не користи све док ситуација евентуално не почне да измиче контроли“.

       „Дакле: све док екстремистички елементи који се крију иза политичких парола, желим да ово нагласим, не почну да пљачкају, пале аутомобиле, куће, банке, да заузимају административне зграде“.

       Путин је поздравио Лукашенкове речи да, када је у питању војна компонента, Минск има споразум с Русијом у оквиру руско-белоруске Савезне државе и ОДКБ.

       Објаснио је да Русија има обавезе према Белорусији у области безбедности:

       „Не треба ништа скривати. Постоје споразуми у којима је прецизирано да све државе чланице, укључујући Савезну државу, треба једна другој да притекну у помоћ у заштити суверенитета, спољних граница и стабилности. Дакле, у вези с тим, имамо, наравно, обавезе према Белорусији, а Александар Григоријевич је поставио питање пружања одговарајуће помоћи ако буде потребно. Рекао сам му да ће Русија испунити све своје обавезе. Међутим, полазимо од претпоставке да ће сви проблеми Белорусије бити решени мирним путем“.

       На исту тему је још рекао:

       „Нисмо равнодушни према ономе што се тамо дешава. Белорусија нам је можда врло блиска земља. И етнички најближа, и језички, и културно, и духовно. Имамо десетине, можда стотине хиљада, ако не и милионе, директних породичних веза. Имамо и најтешњу сарадњу у индустрији“.

       У наставку је нагласио:

       „Сматрам да се према догађајима у Белорусији понашамо много суздржаније и неутралније него многе другр земље. Него Европљани и Американци“.

       Путин је открио да је „инцидент“ са привођењем у Белорусији 33-це држављана Русије, који су били названи припадницима приватне војне компаније „Вагнер“,  „заједничка операција специјалних служби Украјине и САД“.

       „Сада је то – додао је – потпуно разјашњено. Неки учесници тоо процеса, посматрачи и добро обавештени људи . то више и не скривају. Наше држављане су обманули да би их довели на територију Белорусије. Говорено је да им се нуди лет у Латинску Америку и на Блиски Исток где их чека  апсолутно легалан посао. У суштини, намамили су их у Белорусију и прогласили за ударну силу за дестабилизовање ситуације током предизборне кампање“.

       Открио је да руски граничари нису пустили ту групу у Белорусију, али да су их организатори провокације пребацили преко границе са лажним документима. 

       Према Путиновим речима, Русија је прошла шпиц економских проблема изазваних пандемијом.

        Нагласио је да ће се руска економија „вратити на своје“ током 2021-ве.

       Навео је да Русија успешно повећава резерве злата и девиза (сада су 600,7 милијарди долара) и да је то за њу „додатни безбедносни јастук“.

       Пад руске економије у 2020-ој може бити – како је рекао - 5–6 одсто.

       Оценио је да је то бољи резултат него што имају САД (пад 9,5 одсто) и  Европска унија (15 одсто).

Путинова кћерка се вакцинисала без

очевог знања – осећа се добро

       Владимир Путин је испричао како се једна од његових кћерки вакцинисала против коронависруса.

       Нагласио је да се са њим није консултовала, да је то била њена самостална одлука.

       «Она је свој човек. Само ми је рекла да је то учинила као добровољац. Учинила је то и због своје професије која је обавезује да буде у контакту са великим бројем људи“.

       Тим поводом је о руској вакцини против короне рекао:

       «Наши стручњаци су утврдили да ствара стабилан имунитет, да се појављују антитела. Код моје кћерке су се појавила. Она се већ осећа добро. Првог дана псоле примања вакцине имала је температуру 38,4, а другог – 37 и нешто. Вакцина је безбедна. Она је другу примила после три недеље и имала само мали пораст температуре“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари