Путин: Горбачов споразумом о ракетама средњег домета једнострано разоружао СССР

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ПОТПУНО НЕСХВАТЉИВО ЗАШТО ЈЕ ТО УЧИНИО И ДА ТО МОЖДА ЗНА „САМО БОГ“

* На седници Колегијума Министасртва одбране РФ  рекао: „Тим Споразумом се СССР обавезао на ликвидацију својих ракета копненог базира домета од 500 до 5.500 километара, а друге у тој категорији није имао. Американци су имали такве ракете и за бродове и за авионе. За СССР  је то било једнострано разоружавање“

* Американци желе копнене ракете средњег домета пре свега због Кине за коју су најважнији део војне моћи. Зато није искључено да претњом изласка из Споразума покушавају да натерају Москву да изврши притисак на Пекинг да му се прикључи. Међутим, то је контрапродуктивна тактика. Москва ту улогу не прихвата

* Супарништво САД  и Кине обележиће можда и цео 21. век. Зато Пекинг никада са Вашингтоном неће закључити војни споразум „горбачовског типа“. Другим речима: неће се одрећи ракета средњег домета. Бар док се не изједначи по војној моћи са САД

_____________________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин био је свих протеклих година  веома коректан и суздржан према Михаилу Горбачову и Борису Јељцину.

         Данас је, међутим, оценио, да се СССР – потписивањем 1987-ме Споразума (са САД) о ракетама средњег и малог домета, а то је у његово име учинио Горбачов – „фактички једнострано разоружао“.

         Руски лидер је са овом оценом наступио на седници Колегијума Министарсртва одбране РФ у проширеном саставу. Притом је био више него јасан:

         „Тим Споразумом се СССР обавезао на ликвидацију својих ракета копненог базира домета од 500 до 5.500 километара, а друге у тој категорији није имао. Американци су имали такве ракете и за бродове и за авионе. За СССР  је то било једнострано разоружавање“.

         Додао је да је потпуно несхватљиво због чега је руководство СССР пошло на такво нешто, па нагласио:

         „Несхватљиво, али се ипак догодило. Сам Бог зна због чега. А још су наши (амерички) партнери наставили да усавршавају такве системе поморског и ваздушног базирања“.

         Руски лидер је поново упозорио да иступање САД из споразума Горбачов-Реган може довести до урушавања целог система контроле над наоружањем.

          Путин није то изговорио, али је имао, поред осталог, у виду да се Вашингтону не свиђа што је Русија последњих година произвела ракетне системе средњег домета за своје ратне бродове и авионе („Калибар“ је најпознатији али није једини).

         Белој кући и Пентагону је посаветовао да не иступају из Споразума већ да понуде Кини и другим земљама које имају ракете средњег домета да се прикључе постојећем споразуму или да се отворе преговори о закључивању новог са више учесника.

         Американци желе копнене ракете средњег домета пре свега због Кине за коју су најважнији део војне моћи. Зато није искључено да претњом изласка из Споразума покушавају да натерају Москву да изврши притисак на Пекинг да му се прикључи. Међутим, то је контрапродуктивна тактика.

         Москва ће показује да ту улогу не прихвата. САД ће морати о томе да се договарају са Кином која ужурбано шири свој глобални утицај.

Пред почетак седнице Колегијума Министарства

одбране РФ - церемонија уношења застава

         Супарништво САД  и Кине обележиће можда и цео 21. век. Зато Пекинг никада са Вашингтоном неће закључити војни споразум „горбачовског типа“. Другим речима: неће се одрећи ракета средњег домета.

         Бар до момента док се Кина по војној моћи не изједначи са САД, а за то ће јој бити потребно јеш 15-20 година.

         Када се такав паритет успостави, Кина ће вероватно бити вољна да да са Вашингтоном преговара о новом споразуму о ракетама средњег домета. Само, тада такав споразум неће имати никаквог смисла или ће имати сасвим другачији.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари