Путин и Лукашенко се договорили о заједничком безбедносном простору Русије и Белорусије

БЕЛОРУСКА АРМИЈА ВЕЋ УВЕЛА У УПОТРЕБУ РАКЕТЕ СРЕДЊЕГ ДОМЕТА „ИСКАНДЕР-М“ И ПВО СИСТЕМЕ С-400

* Владимир ПУТИН у Минску: Формирали смо Руско-белоруску регионалну војну групација. Тренутно се на територији Белорусије ради на борбеној координацији формација и војних јединица наших земаља

* Руски лидер је открио да је подржао иницијативу Лукашенка да се у Русији оспособе посаде борбених авиона белоруске војске који могу да носе нуклеарне бојеве главе. Појаснио је да су такви авиони остали Минску од СССР

* Тврдње да се Русија спрема да „прогута“ Белорусију назвао злонамерним лупетањем, а Лукашенко објавио да нико никада неће успети да забије клин између Минска и Москве

_______________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин је у Минску са белоруским колегом Александром Лукашенком разговарао о могућности стварања јединственог одбрамбеног простора Русије и Белорусије.

       На конференцији за новинаре о томе је рекао:

       „Детаљно смо разговарали о безбедности Државне уније наше две земље, као и о сарадњи у оквиру  ОДКБ у којем ће председавање од 1. јануара прећи на Белорусију“.

       Према Путиновим речима, Минск и Москва намеравају да заједнички раде на новом наоружању и да наставе са заједничким војним вежбама.

       „Да подсетим да се у оквиру доследне примене заједничке војне доктрине Русије и Белорусије реализујезаједничко војно планирање. Формирали смо Руско-белоруску регионалну војну групација. Тренутно се на територији Белорусије ради на борбеној координацији формација и војних јединица наших земаља“, нагласио је Путин.

       Према његовим речима, такође је формиран јединствени систем ПВО створен Русије и Белорусије који је увелико на борбеном дежурству“.

       Белоруска армија је већ увела у употребу оперативне тактиче системе средњег домета „Искандер-М“ и ПВО ракетне системе С-400.

       Руски лидер је открио да је подржао иницијативу Лукашенка да се у Русијиоспособе посаде борбених авиона белоруске војске који могу да носе нуклеарне бојеве главе.

       Појаснио је да су такви авиони остали Минску од СССР.

       Путин је у Минску назвао злонамерним лупетањем тврдње да се Русија спрема да „прогута Белорусију“.

       -  То не само да не одговара истини, већ за тиме – нагласио је - нема никакве потребе“.

       Лукашенко јенагласио да се иза таквих тврдњи крије намера да се међу Минском и Москвом „забије клин“ и објавио да то никоме никада неће поћи за руком.

       Министри одбране Русије и Белорусије- Сергеј Шојгу и Виктор Хрењин - разговарали су о јачању одбрамбених способности две земље.

       Шојгу и Хрењин су 3. децембра потписали протокол о изменама и допунама споразума о заједничкој регионалној безбедности у војној сфери.

       Пре тога, 30. новембра, Хрењин је рекао да западне земље сматрају Русију и Белорусију противницима и да раде на „стварима офанзивне природе“ усмереним против њих.

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари