Путин: Противници Русије су рачунали да ћемо се предати или бар ући у самоизолацију – ништа од тога!

НАСТУПИО НА ФОРУМУ ТЕХНОЛОГИЈE БУДУЋНОСТИ – КОМПЈУТЕРИЗАЦИЈА И ВЕЗЕ. КВАНТНИ СВЕТ“

* Затражио да се национални пројекат беспилотних летелица усвоји до 1. септембра ове године и да у државни буџет уђе као приоритет

* Указао: „Неопходно је развијати и промовисати националну микроелектронику индустрију. То је важно за Русију јер зависност од страних технологија представља озбиљну претњу националној безбедности, слаби земљу и води је губитку суверенитета“

* Предложио да се у року од годину дана припреми нови национални пројекат за период до 2030. године у чијем средишту ће бити формирање економије база података: „Тај пројекат треба да обухвати све – од прикупљања података, развоја комуникационих система, суверене инфраструктуре за складиштење података у земљи, домаћих `облака` и рачунарских решења, безбедности података и развоја квантне опреме“

* Рекао је да западни тенкови у Украјини "горе боље од совјетских" и додао да Москва није против разматрања гаранција безбености са Украјину, али је упозорио - да ће даље наоружавање Кијева само погоршати његове позиције

____________________________________________________________

         ПРОТИВНИЦИ Русије су се надали да ћемо се предати, али то се неће догодити, Русија ће и даље ићи напред - изјавио Владимир Путин на Форуму „Tехнологијe будућности – Компјутеризација и везе. Квантни свет“.

         Навео је да су западне земље увеле технолошку блокаду Русије и да су очекивале да ће се она под притиском санкција вратити затвореној административно-командној економији, али да им се то изјаловило јер Русија није кренула путем самоизолације.

         Путин је на Форуму поредио је Запад са радњом у којој се могла куповати неопходна роба, а сада је стоји натпис „Затворено“.

         Руски лидер је са скупа затражио да се национални пројекат беспилотних летелица усвоји до 1. септембра ове године и да у државни буџет уђе као приоритет.

         У наставку је указао на важност стварања у земљи „индустрије и тржишта будућности“. И прецизирао:

         - Неопходно је развијати и промовисати националну микроелектронику индустрију. То је важно за Русију јер зависност од страних технологија представља озбиљну претњу националној безбедности, слаби земљу и води је губитку суверенитета.

         У овом контексту је позвао на „развој компетенција Русије у критично важним секторима“.

         Према Путиновим речима, циљ западних земаља је био да натерају Русију да се „одрекне суверенитета иправа да изабере сопствени историјски пут“.

         - Ми, међутим, на спољне изазове одговарамо само јачањем квалитета и ефикасности рада. Предлажем да се у року од годину дана припреми нови национални пројекат за период до 2030. године у чијем средишту ће бити формирање економије база података. Тај пројекат треба да обухвати све – од прикупљања података, развоја комуникационих система, суверене инфраструктуре за складиштење података у земљи, домаћих `облака` и рачунарских решења, безбедности података и развоја квантне опреме. То треба да буде суверена инфраструктура за складиштење података унутар земље чији важан сегмент ће бити квантне комуникације и квантно шифровање.

         Рекао је и да западни тенкови у Украјини "горе боље од совјетских".

         Додао је да Москва није против разматрања гаранција безбености са Украјину, али је упозорио - да Украјина и њена безбедност не смеју угрожавати безбедност других и да ће даље наоружавање Кијева само погоршати његове позиције.

         Председник РФ је у једном моменту рекао да је човек срећан када живи са послом коме је посветио живот. И додао:

         „Људе који нешто изуме или реше, често питају – како си се тога досетило? А то је било могуће зато што су о томе размишљали дан и ноћ. Само решење је, дакле, долазило само привидно потпуно неочекивано“.

         На ово је један од учесника Форума је рекао да он све време прича о послу, чак и да увече о њему разговара код куће са супругом.

          Путин се тада нашалио, рекавши: „Не заборављајте своју жену, иначе ће вас то скупо коштати“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари