Путин: Русија ће достојанствено проћи овај период одређивања граница и постати још јача

СВЕЧАНА ИНАУГУРАЦИЈА У КРЕМЉУ - ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ЋЕ ВЛАДАТИ РУСИЈОМ ДО 2030.

* Владимир ПУТИН након полагања председничке заклетве рекао: Памтимо лекције историје и не заборављајмо трагичну цену унутрашњих смута и потреса. Наш политички систем мора да буде стабилан, да обезбеди јединство и независност земље

* Русија је била и биће отворена за јачање добрих односа са свим земљама које је виде као поузданог и поштеног партнера. Не одбијамо дијалог са западним државама. Избор је на њима: да ли намеравају да наставе са покушајима да обуздају развој Русије, да наставе политику агресије, да годинама континуирано врше притисак на нашу земљу, или да траже пут ка сарадњи и миру

* Атмосфера у друштву се променила. Данас се цене племенитост и храброст, лојалност и искреност. Учинићу све да људи који су показали своје најбоље људске и професионалне квалитете и делима доказали своју оданост Отаџбини заузму руководеће позиције у јавној управи, у привреди, у свим сферама

* Патријарх Кирил Путину: „Ви сте пример за младе, за војна лица, за интелигенцију, за раднике – и уопште, за све који озбиљно мисле о себи. Ви дајете добар пример, нека вам Бог помогне да и даље обављате службу коју вам је сам Бог поверио. Са љубављу према Отаџбини и са великим устремљењима“      

___________________________________________________________

         СВЕЧАНА инаугурација Владимира Путина за председника Русије до 2030-те обављена је данас у Кремљу.

         Световни део у Андрејевској дворани Великог кремаљског дворца, а црквени, при чинодејствовању патријарха Кирила, у Благовештенском сабору.

         Путин је заклетву положио у присуству комплетног састава Федералне скупштине и судија Уставног суда РФ.

         На трибини на којој му је Устав РФ био под десном руком, а уз леву Знак председника државе у форми златног равнокраког крста, са рубинима на главној, а са угравираном девизом «Добробит, част и слава» на другој.

         Церемонија је почела у 11.45 по московском времену, а руски лидер је рекао:

         „Желео бих да се на поверењу и подршци искрено захвалим грађанима Русије у свим регионима наше земље, становницима наших историјских земаља који су бранили право да буду заједно са Отаџбином.

         Желим да се поклоним нашим херојима, учесницима Специјалне војне операције, свима који се боре за Отаџбину.

         Грађани Русије су показали решеност да одлучно бране свој избор, своје вредности и националне интересе. Уверен сам да ћемо достојанствено проћи овај период постављања граница и постати још јачи.

         Памтимо лекције историје и не заборављајмо трагичну цену унутрашњих смута и потреса. Наш политички систем мора да буде стабилан, да обезбеди јединство и независност земље.

         Русија је била и биће отворена за јачање добрих односа са свим земљама које је виде као поузданог и поштеног партнера.

         Не одбијамо дијалог са западним државама. Избор је на њима: да ли намеравају да наставе са покушајима да обуздају развој Русије, да наставе политику агресије, да годинама континуирано врше притисак на нашу земљу, или да траже пут ка сарадњи и миру.

         Атмосфера у друштву се променила. Данас се цене племенитост и храброст, лојалност и искреност. Учинићу све да људи који су показали своје најбоље људске и професионалне квалитете и делима доказали своју оданост Отаџбини заузму руководеће позиције у јавној управи, у привреди, у свим сферама.

         Неопходно је обезбедити поуздан континуитет у развоју земље у деценијама које долазе, одгајати и васпитавати млађе генерације које ће јачати моћ Русије и развијати њену државност.

         Основа државности је међунационална хармонија, очување традиције свих народа који живе у Русији, земљи-цивилизацији уједињеној руским језиком и нашом мултинационалном културом.

         Ми спокојно гледамо унапред и планирамо своју будућност. Ми смо један и велики народ.

         Заједно ћемо савладавати све препреке и остварити све што замислимо.

         Заједно ћемо победити!“

         Патријарх Кирил је Владимиру Владимировичу, по завршетку одговарајућег црквеног обреда, рекао:

         „Хтео то шеф државе или не, од њега узимају пример, он постаје пример за младе људе, за војна лица, за интелигенцију, за раднике – и уопште, за све који озбиљно мисле о себи. Ви дајете добар пример, нека вам Бог помогне да и даље обављате службу коју вам је сам Бог поверио. Са љубављу према Отаџбини и са великим устремљењима“.

         Инаугурацији је присуствовало више од 2500 руских званичника и страних државника и познатих личности.

         Немачка, Велика Британија и САД нису имале представнике на инаугурацији.

          Амерички Стејт департман је саопштио да САД признају Путина за шефа државе.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари