Путин у Кини: Команда Специјалне војне операције засад не планира заузимање Харкова

ПОЗДРАВИО ИНИЦИЈАТИВУ ДОМАЋИНА ДА СЕ КИНЕСКА И РУСКА ЗАСТАВА ЗАЈЕДНО ПОСТАВЕ - НА МАРСУ

* Владимир Путин нагласио да су могући само преговори који би „полазили од ситуације на терену“ (фронтовима). А коментаришући покушаје да се Русији наметну услови за решење ситуације са Украјином, рекао: „Мора да су пали са крушке“. Нагласио да Зеленски после 20. маја неће имати легитимитет за потписивање „судбоносних докумената“

* Руски лидер изразио очекивање да ће се "Газпром" договорити са кинеским партнерима о маршруту гасовода "Сила Сибира 2" (преко Монголије), са могућношћу да паралелно с њим буде грађен и нафтовод

___________________________________________________________

         НАША војска сваког дана напредује у Харковској области и чини то стриктно по плану, рекао је председник Владимир Путин.

         Сумирајући резултате своје дводневне посете Кини (Пекингу и Харбину), нагласио је да команда Специјалне војне операције још не планира заузимање Харкова. А да су могући само преговори који би „полазили од ситуације на терену“ (фронтовима).

         Додао је да је отварање харковског фронта повезано са стварањем санитарне зоне због гранатирања руских градова уз границу са стране украјинских оружаних снага.

         Руски лидер је нагласио да постоји основа за преговарачки процес о Украјини и прецизирао да су то Цариградски споразуми, које је главни преговарач Кијева био парафирао.

         Коментаришући покушаје да се Русији наметну услови за решење ситуације са Украјином, Путин је рекао: „Мора да су пали са крушке“.

         Додао је да ће питање легитимитета украјинског председника Владимира Зеленског после 20. маја бити важно ако буде потребно да се склапају неки споразуми:

         „За нас је то (легитимитет Зеленског после 20. маја) наравно битно јер ћемо, ако дође до потписивања судбоносних докумената, морати да их потпишемо са легитимним властима. Извор данашње моћи у Кијеву је државни удар 2014-те“.

         Путин је оценио да је сврха украјинског самита у Швајцарској окупљање огромне гомиле земаља, са намером да се усвојена резолуција прогласи колективном одлуком и испостави као ултиматум Русији. Таквог развоја догађаја неће бити!

         Председник РФ назвао је добром идејом да се кинеска и руска застава у будућности заједно поставе на Марсу.

         Током посете Политехничком универзитету у Харбину, где се упознао са изложбом посвећеном свемирским технологијама, Путину је приказан модел ровера за Марс са технологијом аутоматског постављања заставе.

         Представници кинеске стране су истакли да би желели да наставе да раде заједно са Русијом у космичком сектору, као и да се кинеска и руска застава заједно вијоре на Марсу.

         „То је добра идеја“, одговорио је руски лидер.

         Путин је изразио очекивање да ће се "Газпром" договорити са кинеским партнерима о маршрут гасовода "Сила Сибира 2", са могућношћу да паралелно с њим буде грађен и нафтовод.

         И гасовод и нафтовод би до Кине стигли преко територије Монголије, а руски лидер је отворио још једну могућност:

          „Можемо и заједно формирати танкерску флоту која ће Северним морским путем возити нафту у Кину. Са капацитетом као нафтоводом“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари