Путин: У Русији је немогућа рестаурација социјализма иако код неких има носталгије по СССР

ТРАДИЦИОНАЛНА ГОДИШЊА МЕГА-КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ

* Одговарајући на једно од питања, указао: „На Западу говоре о `анексији Крима`, а санкције су увели против грађана Крима. А шта су им они криви ако се радило о анексији!?“

* Поводом јуче објављеног повлачења америчке војске из Сирије приметио је: „Ако су се заиста одлучили на повлачење – то је правилно. Међутим, ми још не видимо знаке да је повлачење почело.“ На додатно питање дописника Chicago Tribune – да ли је сагласан са Трамповом тврдњом да је Исламска држава побеђена – Путин је узвратио: „Слажем се са том оценом председника Трампа. Исламска држава је побеђена у Сирији“

_________________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин је одржао своју традиционалну годишњу мега-конференцију за новинаре. И била је мега: окупио их се рекордан број – 1702.

         А питања је било разних, примера ради, новинара Life занимало је када ће се руски лидер поново оженити и – киме.

         Када је сазнао да га то пита ожењени, Путин је у шали рекао: „Сам ожењен па и мени жели исто“. Потом је додао да ће се, као човек који држи до себе, у догледно време сигурно оженити.

         одговарајући на једно од питања, указао је: „На Западу говоре о `анексији Крима`, а санкције су увели против грађана Крима. А шта су им они криви ако се радило о анексији!?“

         Поводом јуче објављеног повлачења америчке војске из Сирије приметио је: „Ако су се заиста одлучили на повлачење – то је правилно. Међутим, ми још не видимо знаке да је повлачење почело.“

         На додатно питање дописника Chicago Tribune – да ли је сагласан са Трамповом тврдњом да је Исламска држава побеђена – Путин је узвратио:

         „Слажем се са том оценом председника Трампа. Исламска држава је побеђена у Сирији“.

         Поводом новог питања, био је јасан: „Патриотизам мора бити основа наше државе. У његовом широком и благородном сначењу“.

         Чињеницу да се робна размена између Русије и Кине приближила 100 милијарди долара назвао је „важним достигнућем“ и додао да се позитивно односи према променама у Кини.

         Путин је посебно нагласио да је у Русији немогућа рестаурација социјализма, али су нам потребни праведност, праведна расподела ресурса и борба против сиромаштва јер због њих код неких и постоји носталгија по СССР.

         Упоредивши ситуацију између „случаја Скрипаљи“ и убиства саудијског новинара Џамала кашогија, руски лидер је указао да су поводом првог случаја уследила санкције Русији, а да је у другом – мук.

         Нагласио је: „Ради се о русофобском приступу усмереном на кочење развоја Русије као конкурента“.

         Поводом хапшења у САД Марије Бутине рекао је: „Тврде да је она нешто признала. не знам шта је могла да призна, али она никакве државне задатке није реализовала. А ми нећемо хватати туђе невине људе да бисмо их заменили за похапшене наше грађане“.

         Оценио је да су односи Русије и САД дотакли дно, али одмах додао:

         „ Морамо да се подигнемо, да одскочимо, да удахнемо свеж ваздух, да размислимо како ћемо живети даље..

         Признао је да не зна да ли ће бити сусрета са америчким председником Доналдом Трампом.

         „Ми смо спремни. Постоје питања која треба заједно треба да решавамо, о Северној Кореји, Авганистану, другим питањима у свету, о билатералнин питањима", рекао је Путин.

         Упитан да ли он има намеру да управља светом, Путин је казао:

         „Што се тиче управљања светом, сви знамо где се налази штаб који покушава да то ради. А он није у Москви. То је повезано са водећом улогом САД у светској економији, са расходима на одбрану, 700 и више милијарди долара троше САД, а ми 46. Личи ли вам ово на намеру Русије управља светом ".

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари