Путин: Украјина од почетка контраофанзиве изгубила 71.500 војника – ни Ф-16 јој неће помоћи

ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ СУ НА РУСИЈУ УДАРАЛЕ УВЕК КАДА СМО ПОСТАЈАЛИ ЈАЧИ, АЛИ СУ САДА - ЗАКАСНИЛЕ

* Наступивши на Источном економском форуму у Владивостоку, председник РФ позвао је Кијев да сам предложи Москви преговоре ако их заиста жели, па додао: „Уосталом, ако САД верују да је Украјина спремна за преговоре, нека пониште указ председника Украјине којим је забранио преговоре“

* Председник РФ јоткрио да ће развој њеног Далеког истока за Русију бити „приоритет за цео 21. век“: „Недавно смо отворили део аутопута од Москве до Арзамаса. До краја ове године, та траса ће стићи до Казања, а затим до Јекатеринбурга и Тјумена. Брзи аутопутеви ће пролазити кроз Сибир – све до Далеког истока, до Тихог океана. Направићемо јединствен транспортни коридор од Санкт Петербурга до Владивостока“

__________________________________________________________

          ГУБИЦИ Украјине од почетка контраофанзиве достигли су 71.500, а нема резултата ни успеха за Кијев. Ни испоруке новог западног наоружања, укључујући ловце Ф-16, неће му помоћи, рекао је председник Владимир Путин на Источном економском форуму у Владивостоку.

          Навео је да је украјинска армија досад изгубила 543 тенка и безмало 18 хиљада оклопних возила различитих класа

          Руски лидер је оценио да ни нове западне испоруке оружја Украјини, укључујући и Ф-16, ништа неће променити:

          „Само ће утицати на трајање конфликта. Нас јединмо брине што се показује да у слању оружја Кијеву нема ограничења. САД су до недавно употребу касетне муниције сматрале ратним злочином, а сада испоручују касетну муницију у зону борбених дејстава у Украјини“.

          Позвао је Кијев да сам предложи Москви преговоре ако их заиста жели, па додао:

          „Уосталом, ако САД верују да је Украјина спремна за преговоре, нека пониште указ председника Украјине којим је забранио преговоре“.

          Председник РФ је у овом контексту нагласио да је на плану спољне политике погрешно чинити било што долази у сукоб са интересима других народа.

          Навео је да је СССР ту грешку направио кад је слао војску у Мађарску (1956.) и Чехословачку (1968.) и истакао:

          „САД управо стају на те грабље. САД врше притисак и на савезнике и партнере, пошто немају пријатеље, а немају их јер остварују само своје интересе“.

          На Форуму је рекао и да се глобална економија драматично променила „због чињенице да неке земље, пре свега западне, настављају да уништавају систем финансијских, трговинских и економских односа који су саме створиле“.

          - То се дешава у функцији политике обуздавања Русије, која је увек почињала управо када је наша земља јачала. Међутим, западне земље неће моћи ништа да ураде, јер већ закасниле“.

          Путин је посебно нагласио да Русија мора бити самодовољна држава:

          „Наша земља, укључујући и област безбедности и одбране, мора бити самодовољна. Али, то не значи изолацију. То значи да ћемо, у сарадњи са нашим партнерима и пријатељима, у интеграцији са огромном већином земаља које представљају већину светског становништва, развијати сопствену земљу. Наравно, у свему овоме је важно да сачувамо душу Русије“.

          Председник РФ је открио да ће развој њеног Далеког истока за Русију бити „приоритет за цео 21. век“:

           „Недавно смо отворили део аутопута од Москве до Арзамаса. До краја ове године, та траса ће стићи до Казања, а затим до Јекатеринбурга и Тјумена. Брзи аутопутеви ће пролазити кроз Сибир – све до Далеког истока, до Тихог океана. Направићемо јединствен транспортни коридор од Санкт Петербурга до Владивостока“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари