Путин: Унутар БРИКС ће постојати платни систем недодирљив за санкције и политичке притиске

РУСКИ ЛИДЕР НА ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ: У СВЕТУ СЕ ПОЈАЧАВА БОРБА ЗА СУВЕРЕНИТЕТ

* Русија је већ испред Јапана - БРИКС има велики потенцијал за пријем нових чланица

* Видимо да је економија број један Кина и то са великом разликом у односу на друго место, а трећа Индија. Све се јаче развијају земље Азије и Африке. Управо ће оне одређивати глобалну слику средином 21. века

* Русија је и даље један од кључних учесника светске трговине. Наша трговина са азијским земљама је од 2020-те порасла за 60 одсто, са Блиским Истоком - два пута, са Африком - 69 одсто, а са Латинском Америком - 42 одсто“

__________________________________________________________________

           У СВЕТУ је у току трка за јачање суверенитета, рекао је председник Русије Владимир Путин у обраћању учесницима Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

           - БРИКС има велики потенцијал за пријем нових чланица. Москва поздравља такав правац развоја - навео је он.

           Посебну пажњу Русија ће поклонити јужном правцу, реч је о коридорима "Север-Југ" и о црноморском правцу

           - Поред тога, активно се развија Северни морски пут - додао је Путин.

           Како је навео, предвиђа се да ће до 2030. године обим транспорта међународним коридорима преко територије Русије порасти један и по пут у односу на 2021. годину.

           Русија је спремна да понуди свеобухватна технолошка и индустријска партнерства уз обуку кадрова.

           Како је истакао, на пријатељске државе одлази три четвртине укупне робне размене Русије:

           «Упркос свакаквим препрекама и  нелегитимним санкцијама, Русија је и даље један од кључних учесника светске трговине. Наша сарада са азијским земљама је од 2020-те порасла за 60 одсто, са Блиским Истоком –два пута, са Африком — 69 одсто, а са Латинском Америком — 42 одсто“.

           Руски лидер је посебно нагласио: «Заједно са партнерима ширићемо коришћење националних валута у спољнотрговинским плаћањима и подизати безбедност и ефективност таквих операција. Унутар БРИКС-а радимо на  независном платном систему на који неће бити могућ политички притисак, злоупотребе и санкционо мешање извана»

           Русија је доказала висок ниво усвајања технолошких промена. Променио се финансијски сектор, услови трговине. У савременим условима и у перспективи, будућност државе зависи од тога колико ефикасно може да одговори на глобалне изазове, додао је.

           - Видимо како се међу земљама појачала борба за јачање суверенитета и то на три нивоа - државном, економском и вредносном, а земље које су до сада биле највеће силе желе на све начине да сачувају своју хегемонију и позиције. Видимо да је економија број један Кина и то са великом разликом у односу на друго место, а трећа Индија, све се јаче развијају земље Азије и Африке. Управо ће оне одређивати глобалну слику средином 21. века - рекао је Путин.

           Према оцјени Светске банке, Русија је постала четврта економија свијета по паритету куповне моћи.

           - Наша земља је испред Јапана - истакао је Путин.

           Темпо економског раста Русије превазилази светски просек, а он се обезбеђује пре свега из области које се не односе на сировине.

           Прошле године удео плаћања у "токсичним" за руски извоз валутама се двоструко смањио, док се рубља све више користи, констатовао је руски председник.

           (Спутњик - Факти)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари