Путин упозорио Запад: Ko покуша да користи Украјину против Русије – уништиће своју земљу

АУТОРСКИ ТЕКСТ РУСКОГ ЛИДЕРА УПОРЕДИВ СА ЊЕГОВИМ ГОВОРОМ 2007. У МИНХЕНУ

* Тренутни курс званичног Кијева срачунат на насилну асимилацију и формирање етнички чисте украјинске државе, агресивно расположене према Русији, упоредив је по својим последицама по нас са употребом оружја за масовно уништавање

* Русија никада неће дозволити да се њене историјске територије и нама блиски људи који тамо живе користе против ње. Онима који би да учине такав покушај желим да кажем да ће на тај начин уништити своју земљу

*  У Украјини се одвија присилна промена националног идентитета. Руси се присиљавају не само да се одрекну својих корена, већ и да поверују да је Русија њихов непријатељ. Русија ипак никада није била и никада неће бити анти-Украјина

_______________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин написао је чланак о историјском јединству Руса и Украјинаца, који је истовремено адресовао и Западу. Текст који се по понечему може упоредити са његовим познатим наступом у фебруару 2007-ме на безбедносној конференцији у Минхену.

       Факти преносе најважније делове:

        „Недавно сам рекао да су Руси и Украјинци један народ, једна целина. Сада додајем да је појава „зида“ између Русије и Украјине последњих година заједничка велика несрећа и трагедија.

       Руси, Украјинци и Белоруси наследници су Древне Руси, која је била највећа држава у Европи. Словенска и друга племена на огромном простору од Ладоге, Новгорода и Пскова до Кијева и Чернигова – ујединили су један језик, економске везе и власт кнезова из династије Рјуриковича.

       Од 12. века се назив „Украјина“ користио у значењу староруске речи „окраина“ за периферију, а реч „украјинци“, судећи такође по архивским документима, првобитно је означавао људе граничне службе који су обезбеђивали заштиту спољних граница државе.

       Под маском борбе против такозваног великоруског шовинизма, украјинизација је често била наметана онима који себе нису сматрали Украјинцима. Управо је совјетска национална политика - уместо велике руске нације, тројственог народа који су чинили Великоруси, Малоруси и Белоруси - на државном нивоу обезбедила одредбу о три одвојена словенска народа: руском, украјинском и белоруском.

       Модерна украјинска држава потпуно је творевина совјетске ере, а створена је углавном науштрб историјске Русије.

       Бољшевици су се према руском народу односили као према неисцрпном материјалу за друштвене експерименте. Сањали су о светској револуцији, која би, по њиховом мишљењу, потпуно укинула националне државе. Стога су границе произвољно кројили и давали издашне територијалне „поклоне“ на штету Русије.

       Могу се водити спорови око детаља, позадине и логике одређених одлука. Једно је јасно: Русија је у суштини опљачкана.

       Тренутни курс званичног Кијева срачунат на насилну асимилацију и формирање етнички чисте украјинске државе, агресивно расположене према Русији, упоредив је по својим последицама по нас са употребом оружја за масовно уништавање.

       Руски народ може тако бити колективно смањен за стотине хиљада, или чак милионе.

       Русија никада неће дозволити да се њене историјске територије и нама блиски људи који тамо живе користе против ње. Онима који би да учине такав покушај желим да кажем да ће на тај начин уништити своју земљу.

       И за многе у Украјини антируски пројекат је једноставно неприхватљив. Таквих људи је на милионе, али не смеју да дигну главу. Практично су лишени могућности да бране своје становиште. Уплашени су, сатерани у подземље. Због својих уверења, због изговорене речи, због отвореног изражавања свог става, они нису само прогоњени, већ и убијани. Убице обично прођу некажњено.

       Русија ипак никада није била и никада неће бити анти-Украјина.

       У Украјини се одвија присилна промена националног идентитета. Руси се присиљавају не само да се одрекну својих корена, већ и да поверују да је Русија њихов непријатељ.

       Све што нас је уједињавало и приближавало до данашњег дана - нашло се на удару. Пре свега руски језик.

       Да подсетим: нове власти „мајдана“ пре свега су покушале да укину закон о државној језичкој политици. Затим је дошао закон о „чишћењу власти“, зазакон о образовању, који је руски језик практично избацио из образовног процеса.

       Председник Украјине Владимир Зеленски представио је парламенту предлог закона о „староседелачким народима“. За такве се признају само они који чине етничке мањине и немају своју државу изван Украјине. Тај закон је усвојен. Посејано је ново семе раздора.

        „Донбас Кијеву једноставно није потребан. Зашто?

       Прво зато што становници тог региона никада неће прихватити поредак који су покушали и покушавају да им наметну силом, блокадом, претњама. А друго, резултати и Минска-1 и Минска-2, који дају стварну шансу за мирно успостављање територијалног интегритета Украјине директним преговарањем са Доњецке и Луганске Републике, а уз посредовање Русије, Немачке и Француске, у сукобу је са логиком постојања Украјине као антируског пројекта.

       Тај пројекат може да се одржи само сталном `производњом`унутрашњег и спољног непријатеља. И под протекторатом, под контролом западних сила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари