Сурков упоредио Путина са римским императором Октавијаном

БИВШИ ПОМОЋНИК ПРЕДСЕДНИКА РФ УВЕРЕН: УКРАЈИНА МОЖЕ ОПСТАТИ САМО КАО КОНФЕДЕРАЦИЈА

* Владислав СУРКОВ у интервјуу The Financial Times објаснио: „Октавијан је дошао на власт када су се људи плашили борбе. Створио је нови тип државе. То више није била република. Задржао је формалне републичке институције – постојали сенат и суд, али су сви постали одговорни једној особи. Путин је учинио исто. Није укинуо демократију, већ је искомбиновао принципе демократије са монархијским архетипом руске владавине, у којој постоје и слобода и поредак“        

*  У истом интервјуу рекао и да се „предозирање слободе“, које се у Русији догодило деведесетих година, показало погубним за земљу: „Предозирање слободе је по правилу кобно за државу. Све што служи као лек може бити и отров. Све је у дози“

______________________________________________________

       ВЛАДИМИР Путин је створио нови тип државе, комбинујући демократију са руским монархијским архетипом – оценио је бивши помоћник руског лидера Владислав Сурков.

       У интервјуу The Financial Times, Сурков је Путина упоредио са оснивачем Римског царства - царем Октавијаном, који је ушао у историју kao император који је задржао институције републике.

       „Октавијан је дошао на власт када су се људи плашили борбе. Створио је нови тип државе. То више није била република. Задржао је формалне републичке институције – постојали сенат и суд, али су сви постали одговорни једној особи. Путин је учинио исто. Није укинуо демократију, већ је искомбиновао принципе демократије са монархијским архетипом руске владавине, у којој постоје и слобода и поредак“.

       Сурков је у истом интервјуу критички говорио о лидеру руске опозиције Алексеју Наваљном, који је, према његовом мишљењу, за Русију неприхватљив и не би требало да буде део руске политике.

       Чак је рекао: „Ако се Немачкој свиђа Наваљни - нека му да пасош. То би му омогућило да се кандидује за Бундестаг. Саветујем Западу да размотри ову могућност“.

       Сурков је нагласио да у већини земаља власти прилично оштро реагују на акције опозиције:

       „Држава се штити свуда. Извините што говорим једноставне ствари, као какав пропагандиста Кремља, али се у свим земљама незаконите акције опозиције сузбијају силом. Зашто би у Русији било другачије?“


       По процени Суркова, који се структурама власти Русије бавио том земљом, Украјина може да гарантује своје постојање само ако постане конфедерација.

Владислав Сурков

       - Украјинци схватају да њихова земља сада реално не постоји, али може постојати у будућности јер има национално језгро. Украјина се може реформисати у конфедерацију, у којој ће региони имати велику количину слободе да самостално доносе одлуке. Русија и Запад су кости између којих постоји меко ткиво – Украјина“.

       Сурков је у овом контексту додатно указао:

       „Украјина се налази тачно између Русије и Запада, а њихова геополитичка привлачност  и гравитација кидаће Украјину. Док се не реши питање државности Украјине, битка за ту земљу ће се наставити“.

       Сурков сматра да би питање граница земље требало да буде предмет међународних преговора.  

       Сурков је Тhe Financial Times рекао и да се „предозирање слободе“, које се у Русији догодило деведесетих година, показало погубним за земљу:

       „Предозирање слободе је по правилу кобно за државу. Све што служи као лек може бити и отров. Све је у дози“.

       Сурков је објаснио да је након распада Совјетског Савеза, у којем је владала монотонија, људима требало дати разноликост, али је она „још брже упропастила земљу“:

       - Разноликост треба контролисати како би се створио добар баланс између хаоса и поретка. Само тако може бити сачувано јединство друштва“.

       Сурков помоћник председника Русије постао 2013. године. Био је задужен за питања везана за социјално-економску сарадњу са Абхазијом и Јужном Осетијом, као и за сукоб на југоистоку Украјине.

       Разрешен је функције помоћника председника 18. фебруара 2020.

       Претходно је био шеф кабинета премијера (2012–2013), заменик председника владе (2011–2012) и помоћник председника Русије (2004–2008).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари