Гренел одложио преговоре у Белој кући након Хотијевог одустајања да буде замена Тачију

ПЕТЕР СТАНО ТВРДИ ДА СУ БРИСЕЛСКИ ПРЕГОВОРИ ЈЕДИНИ ПРАВИ И ДА НЕЋЕ БИТИ ОТКАЗАНИ

* Авдулах ХОТИ овинарима у Бриселу рекао: „У консултацији са амбасадором Гренелом, ја сам њему предложио да се овај састанак одложи за неки други дан

* ФАКТИ: Ево двеју чињеница и два питања. 1. Хоти је протеклих дана више пута тврдио да ће он бити главни преговарач у име Приштине, што значи да је то, у најмању руку, прижељкивао, па му Тачијево одустајање може само годити. 2. Чињеница да је своје одустајање објавио у Бриселу - директан је доказ да га не брину никакве унутаршиптарске тензије поводом прелиминарних оптужница против Тачија и Весељија. Питање 1: Није ли све ово - много више него са Тачијем - повезано са Вучићевим разговорима у Москви? Питање 2: Није ли Гренел замолио Хотија да објави да због удара на Тачија не може доћи?

________________________________________________________________________

        ИЗАСЛАНИК председника САД за преговоре Приштине и Београда - Ричард Гренел - одложио је састанак њихових највиших представника заказан за 27. јун у Белој кући.

        Гренел је на Твитеру реаговао на данашњу објаву шиптарског косовског премијера Авдулаха Хотија да не може да дође на састанак у Вашингтону с представницима Србије, после објављивање предлога оптужнице Тужилаштва у Хагу против председника Косова* Хашима Тачија и других осумњичених за ратне злочине.

        „Хвала, председниче владе Хоти. Разумемо вашу одлуку и надамо се скором заказивању новог састанка“, написао је Гренел.

        Хоти је раније данас навео да је обавестио Гренела да не може да дође у Вашингтон „због развоја ситуације у Приштини после оптужнице Специјализованог тужилаштва“.

        У Белој кући је 27. јуна требало да се састану Тачи и Александар Вучић, уз Гренелово посредовање.  

        Тачи је одлазак у Вашингтон отказао јуче, чим је објављен предлога оптужнице против њега.

        Хоти је одмах потом потврдио да ће га заменити, али је јутрос променио одлуку.

        Новинарима у Бриселу је рекао: „У консултацији са амбасадором Гренелом, ја сам њему предложио да се овај састанак одложи за неки други дан, због дешавања у току јучерашњег дана".

Маскирани Хоти са Шарлом Мишелом

        Упитан како ће се оптужнице против Тачија и Весељија одразизи на „унтрашњу политичку ситуацију“, изјавио је:

        „Ми као Косово*, имамо потребну институционалну зрелост да превазиђемо било какву ситуацију са којом се суочавамо“.

        Хоти се у Бриселу гсастао са председником Европског савета Шарлом Мишелом и председником Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвидом Мекалистером.

        Портпарол Европске комисије Петер Стано, нагласио је да отказивање састанка у Вашингтону нема никаквог утицаја на бриселски дијалог, јер према њему "постоји само један дијалог – онај који потпомаже ЕУ".

        „Ми смо спремни. Столови су спремни а датуме можемо лако утврдити. И ако се не настави дијалог на датум који смо замислили - може да се настави у другом тренутку, јер дијалог нема алтернативу. У једном тренутку мораће да се деси ако су обе стране озбиљне што се тиче пута ка ЕУ".

        Са највишим европским званичницима у Бриселу би данас требало да разговара и председник Србије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари