Le Figaro: Антируске санкције Запада руше светски поредак и дају шансу Москви да створи свој лагер

ЖОЗЕ ГАРСОН: РУСКИ ЛАГЕР ЋЕ БИТИ ЈАЧИ ЈЕР ЋЕ У ЊЕМУ БИТИ И КИНА

* „Антируске санкције руше мултилатерално тржиште без наношења значајније штете Москви. Судар Русије и САД води колапсу садашњег светског поретка

_______________________________________________________________

         ЗАПАДНЕ санкције усмерене на изолацију Русије срушиле су постојећи светски поредак заснован на мултилатералној сарадњи, оценио је политиколог Le Figaro политолог Жозе Гарсон.

       Украјинска криза је на Западу замаглила погледе на промену светског поретка, али ће у будућности бити потребно размишљати о томе како да се свет организује на нов начин, уверен је Гарсон.

       Он процењује да су антируске санкције задале готово фаталан ударац мултилатералној сарадњи, а њихов циљ је да се Русија истисне из „међународног система“ и по цену уз коначно рушења постојећег консензуса.

       Гарсон је додао да се крхки светски поредак досад заснивао на праву свих земаља да буду за преговарачким столом, а да је Запад - уклањањем Русије са низа важних места, попут СТО, Савета Европе и УНХРЦ - одбацио тај принцип.

       „Сада омогућавамо слободној Русији да створи свој лагер – одвојен од нашег. Штавише, руски лагер биће јачи од западног због учешћа Кине и других држава у њему“ – упозорио је.

       И додао: „Антируске санкције руше мултилатерално тржиште без наношења значајније штете Москви. Судар Русије и САД води колапсу садашњег светског поретка“.

       Према мишљењу Гарсона, Америка је, схватајући да расте моћ њених главних геополитичких конкурената, одлучила да тестира стратегију обуздавања засновану на провоцирању сукоба у које ће бити увучени Москва и Пекинг: Русија у украјинску кризу, а Кина у – тајванску.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари