Политички потреси у Бугарској због одустајања од руског гаса

ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ РАДЕВ ТРАЖИ ДА СЕ ВЛАДА ИЗЈАСНИ – У ЧИЈЕМ ИНТЕРЕСУ РАДИ

Владајући Бугари баш су паметни: гас им тече преко земље,

а они траже интервентну помоћ Азербејџана

* Бивши премијер Бугарске Бојко БОРИСОВ указао је да влада Кирила Петкова покушава да снабдевање земље гасом увуче посреднике и да преко њих пере новац

* Румен РАДЕВ се оштро противи предаји оружја Украјини, а заменик премијера Асен Василев тврди да је та позиција председника Бугарске „срамотна

___________________________________________________________

       НАКОН престанка испорука руског гаса Бугарској, у тој земљи су очекивано почеле политичке турбуленције.

       Председник државе Румен Радев осудио поступке владе и рекао да је „одавно позивао на опрезан и одговоран однос Бугарске“ према сукобу у Украјини и да је упозоравао да се не сме угрожавати оно од чега „живот Бугара директно зависи“.

       Радев је изразио незадовољство што су  Бугарска и Пољска изгубиле испоруке гаса из Русије, док Немачка и Аустрија настављају да га добијају.

       Радев затражио да да бугарска влада  одговори „чијим интересима служи“:

       „Крајње је време да влада докаже да подржава бугарски суверенитет и да ради у националном интересу“.

Румен Радев

       Бивши премијер Бугарске Бојко Борисов указао је да влада Кирила Петкова покушава да снабдевање земље гасом увуче посреднике и да преко њих пере новац.

       Подсетио је да је за његовог мандата изграђен Балкански ток, а да гасовод до Грчке који финансира ЕУ никада није изграђен.

       И бивши министар енергетике Дељан Добре сматра да је кабинет Петкова одлучио да руски гас купује „по вишој цени, преко посредника“.

       Међутим, премијер Петков и његов заменик Асен Василев уверавају Бугаре да неће бити посредника, да ће гас стизати из алтернативних извора – из Грчке и Турске.

       Радев се, иначе, оштро противи предаји оружја Украјини, а Василев је оценио да је та позиција председника Бугарске „срамотна“.

       Заменица премијера Корнелија Нинова, у чијем ресору је војно-индустријски комплекс, сложила се са Радевом по овом питању.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари